in ,

Salih Musić: Moja iskustva iz Kanade

Salih Musić
Salih Musić

U cilju realizacije misije Restarta u vidu stvaranja izuzetno dobre mreže kontakata s bh. dijasporom diljem svijeta koju možemo uključiti u ekonomsku transformaciju naše domovine, došao je i red na posjetu Kanadi.

Video: Ovako Bosanci i Hercegovci u Kanadi slave rođendane

Piše: Salih Musić za BHDijaspora.net

Prvi susret s Torontom i sa Sjevernom Amerikom, bio je potpuno drugačiji od onoga što sam zamišljao. Umjesto hladnih ljudi i hladne klime i mjesta u kojem se nikad ne bi mogao zamisliti da živim, dočekalo me upravo suprotno, ugodnih 20 stepeni i mnogi susreti od koji će možda neki završiti dobrim prijateljstvom. Nakon samo nekoliko dana, pomislih, mogao bih ja bez problema živjeti ovdje.

Da bi se sve ovo desilo očigledno da je bilo suđeno u Sarajevu prošle godine upoznati Nuru, djevojku koja je rođena u Kanadi prije nešto manje od 30 godina, a čiji su se roditelji, porijeklom iz BiH, preselili na ovaj kontinent u šezdesetim godinama. Iako nema neke snažnije veze sa BiH, pa čak ni državljanstvo, Nura je prava Bosanka i Hercegovka koja, iz meni nepoznatog razloga više osjeća BiH kao svoju državu, nego mnogi njeni građani kojima je ta država i dala znatno više.

Zahvaljujući Nuri i njenoj velikoj želji da se uključi u inicijativu, organizirali smo Restart Networking Event u Torontu, na kojem je prisustvovalo tridesetak bh. profesionalaca iz različitih oblasti koji već godinama žive, a čini mi se i vrlo uspješno rade u Kanadi. Iako je Nura očekivala veći broj gostiju i veću zainteresiranost naše dijaspore za ovakvu inicijativu, ja sam prezadovoljan ekipom koja se okupila na događaju, jer se radi o vrsnim profesionalcima od kojih se veliki broj njih želi uključiti u biznis procese u BiH.

Naša dijaspora može učiniti mnogo za BiH

Zadovoljstvo je bilo razgovarati i pomoći Harisu, koji želi otvoriti svoj centar podrške u BiH za kanadske farmaceutske kuće i tako kreirati radna mjesta svojim prijateljima u Bihaću, Ninom koja već angažira profesionalce iz BiH za poslove u oblasti web dizajna za klijente u Kanadi, Damirom koji je otvorio kompaniju u BiH, Aminom koja želi naći način kako da se kanadski lijekovi proizvode u BiH, Enu koji ima izuzetno uspješnu konsalting kuću za imigraciju, te Nerminu koja želi naći bilo koji način da uključi naše profesionalce u internacionalne poslovne tokove i mnoge druge.

Još veće zadovoljstvo bilo je družiti se i upoznati Mirzu koji vodi kanadsko-bosanskohercegovački portal Bhraja.ca, a koji je uprkos tome što već dvadesetak godina ne živi u BiH, uspio na razne načine oživjeti bh.duh i kulturu, Omara koji je kao izbjeglica napustio svoju Bijeljinu i danas nema skoro nikakve veze sa svojim rodnim gradom, ali je ostao prava bosanska dobra duša i veliki domaćin kakvi se na zapadu ne viđaju često, Nurom koja je, osim što je vrhunski profesionalac u svom poslu i što je sve ovo organizirala vrlo uspješno, uprkos svim svojim obavezama, učinila da zavolim Toronto i da se poželim češće vratiti ovdje.

Upoznao sam i Kanadu i Kanađane, ali Nura i Omar nisu ništa prepustili slučaju pa su po kanadskom sistemu organizirali svaki moj dan boravka, ali mi također pružili priliku da upoznam divne ljude s Balkana koji ovdje žive neki drugi život, pomalo drugačiji od onog u Bosni i Hercegovini, ali koji nijednog momenta nisu zaboravili svoje porijeklo. Bosanci, koliko mi se čini na osnovu ovoga što sam vidio, imaju izuzetno dobar imidž u Kanadi i ispunjene živote. Ono što im nedostaje je malo snažnija veza i više povjerenja u BiH, njene kompanije i profesionalce. A nama iz BiH predstoji pažljivo planirani put kako da vratimo poljuljano povjerenje i barem 10 posto od 2 miliona dijaspore stavimo u svrhu ekonomske transformacije države kroz stvaranje snažnih poslovnih veza. Naša dijaspora može učiniti mnogo za BiH, ali treba naći način kako da to bude uzajamno.

Salih Musić, direktor je Restarta – poslovne ambasade za bh. dijasporu

Informacija o ulaznicama za utakmicu BiH-Grčka

Zmajevi od danas na jednom mjestu