in , ,

Saša Magazinović o incijativi za vraćanje bh. umjetnina: “Javio mi se Đuro Popović iz Novog Sada da traži izvinjenje i pita je li mrzim srpski narod”

Magazinović je uputio pismo institucijama Srbije

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović pokrenuo inicijativu za vraćanje bh. umjetnina koje su nestale iz naše zemlje.

Tim povodom se obratio i vlastima Srbije te je otišao u posjetu Beogradu, ali i Novom Sadu gdje se nalazi “novi vlasnik” jedne od slika koji ga je i kontaktirao.

Magazinović je uputio pismo institucijama Srbije u vezi umjetničkog djela koje ima status nacionalnog spomenika BiH, a koje se trenutno nalazi u Srbiji i u međuvremenu je proglašeno nacionalnim blagom Srbije.

Istakao je kako je za ovim djelom raspisana i Interpolova potraga 2018. godine.

Uslijedila je i reakcija “novog vlasnika” ovog djela koji se obratio Magazinoviću.

“Javio mi se Đuro Popović iz Novog Sada da traži izvinjenje i pita je li mrzim srpski narod zato što tražim da se vrati bh. nacionalni spomenik. Slika je kod njega. Đuro misli da su ovo 90-te kad je ‘nabavljao’ slike i da ga se neko boji. E moj Djuro… Pozdrav iz Novog Sada”, napisao je Magazinović na društvenim mrežama.

Riječ je o djelu “Magdalena” koje je prema podacima Centra protiv krijumčarenja umjetninama iz BiH, u vlasništvu Damirke i Envera Mulabdića, državljana BiH,a da je to djelo proglašeno Nacionalnim spomenikom BiH. Zbog krađe su podnesene prijave nadležnim agencijama u BiH, te se nalazi i u Bazi nestalih umjetnina.

Aleksandar Vučić poslao Miloradu Dodiku ekipu ljekara u Banjaluku

Lista zahtjeva Draška Stanivukovića