in ,

Sattler poslao jasnu poruku građanima BiH! I u pravu je čovjek!

Visoki predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini

Svaki glas je bitan, poruka je upućena s javne debate o izborima i sudjelovanju građana u demokratskim procesima, koja je održana u Mostaru.

Ova poruka posebno se odnosi na građane Mostara, koji nakon 12 godina blokade za mjesec dana izlaze na lokalne izbore.

Nema prikladnijeg mjesta od Mostara za održavanje javne debate “Izbori i učešće građana u demokratskim procesima”, gdje će građani nakon 12 godina izaći na izbore, kazao je visoki predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, prenosi BHRT.

Poručio je kako je napravljen značajan napredak postignutim Sporazumom o održavanju izbora u Mostaru, te je pozvao građane da izađu na izbore.

“Ono što je bitno napomenuti da je svaki glas bitan. Bitno je povećati izlaznost. Izlaznost je ta koja dovodi do promjene”, ističe Sattler.

Regularnost izbornog procesa u Mostaru budno će pratiti Delegacija Europske unije. Tim povodom Koalicija “Pod lupom” angažirala je oko 3 tisuće promatrača. Održavanje izbora u Mostaru, naglašava Zatler, prvi je od 14 prioriteta Europske komisije o spremnosti BiH za dobivanje kandidatskog statusa.

“Meni je takodjer bilo zadovoljstvo vidjeti anketu koja je rađena u Mostaru, nekih 600 mladih ljudi u toj anketi. 70 posto njih je potvrdilo da će izaći na glasačka mjesta”, kaže Sattler.

“Dugoročno promatranje je počelo prije 7 dana, imat ćemo idućih sedmica pokrivenost na dan izbora u Mostaru, imat ćemo 100 posto pokrivenost svih izbornih mjesta”, naglašava Dario Jovanović iz Koalicije “Pod lupom”.

Borba za svaki glas je počela. Austrijska veleposlanica Ulrike Hartman ukazala je na nedovoljnu zastupljenost žena na listama,ali i u medijima prilikom predstavljanja u izbornoj kampanji.

Nezabilježeno u historiji: Šta se dešava u SAD uoči izbora

Krizni štab KS detaljno objasnio naredbe za rad kafića, tržnih centara, gradskog prevoza…