Savjetnik Željka Komšića “ni po babi ni po stričevima”: “To nije EU niti zapadno-demokratski standard, konstitutivnost naroda temelj je sistemske diskriminacije i limitirane ili ograničene demokracije”

Doktor Slaven Kovačević, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, osvrnuo se na društvenim mrežama na rasprave u pogledu odnosa u Bosni i Hercegovini i perspektive društveno-političkog i ustavnog uređenja naše zemlje.

“Konstitutivnost naroda, kao to piše u Ustavu BiH, temelj je sistemske diskriminacije i limitirane ili ograničene demokracije. To nije EU niti zapadno-demokratskie standard. Nažalost, one stranke koje seve vide kao građansko-demokratske to ne vide ili ne žele da vide”, napisao je Kovačević.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u srijedu je rekao kako BiH može biti “multikulturalna i bez konstitutivnosti tri naroda, što je koncept naslijeđen iz Sovjetskog Saveza”.

“Konstitutivnost kao institut u ustavnim sistemima pojedinih zemalja je izum koji potječe iz Sovjetskog Saveza (SSSR). U tom trenutku to je bio pokušaj tadašnje Komunističke partije da riješi etničke odnose”, rekao je Komšić na panelu o proširenju Evropske unije na Bledskom strateškom forumu.

Komšić je rekao kako je bivša Jugoslavija preuzela taj koncept od SSSR-a “gotovo automatizmom”, kao “ideološki sljedbenik”.

“To je u tom trenutku bio koristan institut jer je čuvao BiH”, rekao je Komšić, no potom je rekao da je moguće biti “multietnička, multikonfesionalna i multikulturna” država i bez koncepta konstitutivnosti, u “sistemu gdje je osnova pojedinac, čovjek i zaštita njegovog individualnog prava”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.