in

Šef Amazona više nije najbogatiji čovjek na svijetu?! Danas je ostao bez 3 milijarde dolara

Do jučer najbogatiji čovjek na svijetu bio je Jeff Bezos, pokretač i direktor Amazona, koji je zbog pada vrijednosti dionica svoje kompanije na Wall Streetu danas osiromašio za oko 3 milijarde dolara.

Naime, veliki dio Bezosove imovine vezan je uz dionice Amazona jer posjeduje oko 12 posto firme, a vrijednost dionica Amazona u današnjem trgovanju je pala za oko 2 posto, dok je u petak nakon zatvaranja vodećih burzi pala 9 posto, kako javlja CNN.

Prema listi milijardera časopisa Forbes, bogatstvo Jeffa Bezosa procjenjuje se na 109,6 milijardi dolara i po tome ga smatraju najbogatijim čovjekom na svijetu. Tu je titulu preuzeo 2017. godine od osnivača Microsofta Billa Gatesa koji je težak 106 milijardi dolara.

Gates ponovno najbogatiji?

Zbog današnjeg pada vrijednosti Amazona na Wall Streetu moglo bi se dogoditi da Gates i Bezos ponovno zamijene mjesta na ljestvici najbogatijih.

Bezosa su ove godine pratile dodatne financijske nevolje jer je izgubio oko 14 milijardi dolara, ponajviše uslijed rastave braka. U sklopu nagodbe Bezosova dosadašnja supruga MacKenzie Bezos dobila je 25 posto dionica Amazona iz Bezosovog portfelja te je tako stekla 4 posto udjela u kompaniji, što iznosi oko 38 milijardi dolara.

Carla Del Ponte baš udarila na turskog predsjednika: Njega treba goniti zbog ratnih zločina!

Meteorolozi u BiH mjerili temperaturu i zabilježili neobičan vremenski fenomen: Pa kako je ovo uopšte moguće?