in , ,

SITUACIJA JE ALARMANTNA: Krizni štab FBiH saopštio nove mjere

Iz Štaba su naveli da su, zbog novonastale epidemiološke situacije, koja se pogoršava, danas donijeli i nove preporuke

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i ubrzanog širenja koronavirusa, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva poziva sve građane na maksimalan oprez, odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mjera lične zaštite, saopćeno je danas iz Štaba.

Kako je navedeno iz Štaba, imajući u vidu pogoršanje Covid-19 epidemiološke situacije na području Federacije BiH, a posebno u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Kantonu 10 i Bosanskopodrinjskom kantonu, te tendenciju rasta broja oboljelih u svim kantonima, pozivamo građane da se dosljedno pridržavaju mjera lične zaštite i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

– Posebno podsjećamo na mjere lične zaštite, kojih se svi građani striktno trebaju pridržavati: nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima – saopćeno je.

Iz Štaba su naveli da su, zbog novonastale epidemiološke situacije, koja se pogoršava, danas donijeli i nove preporuke:

– Svim pravnim subjektima na području FBiH preporučuje se da, u skladu s radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće, gdje god je to moguće.

Preporučuje se online model odvijanja redovne nastave u svim obrazovnim institucijama na području FBiH gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje uvjeti – informatičko-komunikacijske tehnologija za implementaciju online modela.

Roditeljima se preporučuje da obustave pohađanje vannastavnih aktivnosti svoje djece te da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima s hroničnim bolestima, da izbjegavaju nepotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza te da redovno koriste zaštitnu opremu.

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude u periodu od 11 do 13 sati. Također, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod porodičnih ljekara i u bolnice ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena njega te da najprije kontaktiraju telefonom porodičnog ljekara ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili ljekarski savjet.

U slučaju pojave nekih od simptoma, kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak čula mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva, da ostanu kod kuće te se telefonski jave nadležnom ljekaru kako bi dobili daljnje upute.

S obzirom na trenutno zabrinjavajuće i ubrzano širenje virusa, neophodno je da se svi građani aposlutno pridržavaju mjera lične zaštite i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Svi zajedno se moramo pridržavati propisanih mjera, jer u protivnom, može doći do daljnje eskalacije zdravstvene krize, odnosno ugrožavanja života i zdravlja ljudi, ali i ogromnih ekonomskih i društvenih posljedica”, saopćeno je danas iz Kriznog štaba.

Podsjećamo, entitetski zavodi u Bosni i Hercegovini danas su izvijestili o rekordna 728 novozaražena slučaja koronavirusom. Značajan rast broja zaraženih zabilježen je širom svijeta.

Dupla muka ljekara u FBiH: Iako su se zarazili na poslu, na bolovanju primaju manju plaću

SKANDAL TRESE KATOLIČKU CRKVU Smijenjen je Vinko Puljić