in ,

Sjećanje na žrtve zločina u Bratuncu

Sjećanja
Sjećanja

U bratunačkom naselju Hranča jučer je učenjem tevhida šehidima, započela manifestacija 11. Dani genocida u Bratuncu, kojom će se preživjeli stanovnici tog podrinjskog mjesta prisjetiti zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, te odati počast ubijenim bošnjačkim civilima.

U sklopu petnaest dana trajanja manifestacije u bratunačkim naseljima će se kroz vjerski i kulturni program podsjetiti na zločine iz 1992. godine.

Centralni događaj manifestacije, koja će trajati do sredine maja, jeste jedanaesta kolektivna dženaza žrtvama genocida od 1992. do 1995. godine, koja će biti klanjana 12. maja, te će, prema posljednjim informacijama, biti ukopano sedam žrtava.

Današnji tevhid je proučen u mektebu u Hranči, uz prisustvo preko 100 preživjelih Bratunčana. Ovom događaju je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

”Danas otvaramo početak sjećanja na naše šehide. Simbolično to radimo 3. maja u Hranči učenjem tevhida za šehide ovog mjesta, ali i šehide Podrinja i BiH. Želimo da istrgnemo iz zaborava, a ustvari, da za naredne generacije odgajamo našu djecu, da ih više nikada njihove komšije ne prevare. Naše komšije slave 25 godina od oslobađanja Bratunca, Zvornika, Vlasenice i ostalih gradova u ovom dijelu BiH”,  kazao je Elvir ef. Hodžić, glavni bratunački imam, navodeći da svako iz ovog grada treba bar jednom mjesečno da posjeti Šehidsko mezarje Veljaci u centru grada.

Pozvao je na ozbiljnost, podsjećajući na dužnost svjedočenja o onome što se dešavalo.

Također, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Bratuncu je promovisana knjiga „Bosna i Hercegovina u vrijeme pojave (veliko)nacionalnih ideja“, autora Senaida Hadžića.

Promotori knjige su bili Izet Šaborić i Sead Selimovića, a moderator Mehmed Pargan, saopćili su organizatori.

Aleksandar Fulurija

Bh. košarka ponovo na izdisaju

Bosanski Amerikanci ili američki Bosanci: Svejedno je, osjećaj je isti…