in ,

Skaka se odbio susresti s gradonačelnikom Istanbula jer nije Erdoganov čovjek?!

Premijer i članovi Vlade Kantona Sarajevo primili su danas delegaciju Istanbula iz Turske s gradonačelnikom Ekremom Imamogluom na čelu.

Po završetku sastanka, Imamoglu je novinarima izjavio da je to njegova prva zvanična posjeta u aktuelnom mandatu i da je u proteklom izbornom periodu biračima obećao da će mu prva destinacija biti baš Sarajevo. Međutim, aktuelni gradonačelnik Sarajeva izbjegao je susret s Imamogluom.

Tako barem tvrde iz Naše stranke.

U posjeti Sarajevu je gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu. Dočekao ga je kantonalni premijer Edin Forto, ali ne i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Nihad Uk, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću, Skakinu odluku da se ne susretne s Imamogluom smatra skandaloznom:

„Da je Erdoganov kandidat na izborima u Turskoj postao gradonačelnik Istanbula, Abdulah Skaka bi se sigurno susreo s njim. S obzirom na to da se radi o Erdoganovoj opoziciji, Skaka to ne smije. Sramotan je takav nedostatak političke slobode kod gradonačelnika Sarajeva i licemjerno je da on ikad više govori o Sarajevu kao slobodarskom gradu jer radi sve da ga učini zatvorenim za sve slobodoumne ljude. Istanbul je jedan od najvećih gradova na svijetu i istovremeno jedan od najvećih prijatelja Sarajeva. Imali smo sreću da u Kantonu nije na vlasti SDA, Erdoganova produžena ruka u BiH, pa ga je premijer Kantona mogao primiti.

Da je kojim slučajem SDA na vlasti, imali bismo slučaj da gradonačelnik Istanbula boravak u Sarajevu provede bez ijednog službenog susreta. U tom slučaju izgubili bismo trajno prijateljstvo Istanbula.

Ovdje se mora podsjetiti na niz skandala koje je Gradska uprava imala prema turskim državljanima koji nisu po Erdoganovoj mjeri. Orhan Pamuk, turski nobelovac, nije izabran za počasnog građanina Sarajeva, a Aliju Lafciogluu, profesoru matematike, zaslužnom za mnoge uspjehe naših srednjoškolaca na međunarodnim takmičenjima, oduzeta je plaketa Grada zbog neosnovane sumnje da je blizak pokretu Fethulaha Gulena. S ovim se mora prestati.

Ako Erdogan nekog smatra svojim neprijateljem, to ne znači da je ta osoba neprijatelj Sarajeva i gradska uprava te ljude ne smije tako tretirati. Sarajlije i Sarajke neće biti ničiji podanici, pa ni Erdoganovog režima. Nastavit ćemo gajiti prijateljski odnos prema svakom ko se nije ogriješio o Sarajevo, a to gradonačelnik Imamoglu sigurno nije”, poručuju iz Naše stranke.

REAKCIJA SDP-A
Povodom Skakine odluke da se ne sastane sa gradonačelnikom Istanbula reagovao je i SDP.

“Nezabilježeno je u demokratskoj praksi da gradonačelnik izbjegava susret sa svojim kolegom koji vodi jednu svjetsku metropolu, pravdanjem ‘političkim okolnostima’. Povrh svega, Abdulah Skaka uzima sebi za pravo da javno drži lekcije o ‘nepoznavanju političkih okolnosti’ čelniku grada sa 15 miliona stanovnika, u kojem je dobio najveći postotak glasova od svih gradonačelnika Istanbula u zadnjih 30 godina.

Jasno je da se radi o nastavku podaničkog odnosa SDA i njihovih političkih prikolica prema Recepu Tayyipu Erdoganu i njegovoj stranci. Nedavnim nezakonitim hapšenjem Fatiha Keskina po dekretu iz Turske, te očitim poštivanjem zabrane susreta sa Imamogluom koja je došla od istog nalogodavca, uvodi se totalitarizam na mala vrata u BiH.

Jednako tako, radi se o ponižavanju građana Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, te o očitom predavanju suvereniteta nad institucijama države u ruke stranih političkih centara.

Ovaj primjer pokazuje koliko je u pokušajima rušenja vlade KS karikaturalno i besmisleno pozivanje koalicije stranaka sljedbenika SDA na zaštitu države i promociju navodne građanske ideje korištenjem imena kandidata za premijera KS kao maskote u toj priči, stoji u saopštenju SDP-a.

Vučić se unervozio pa napao Komšića: Što vam smeta Strategija Srbije? Imate planove da uništite RS?

CRNA PROGNOZA BiH polako nestaje: Naša država bi za 80 godina mogla izgubiti polovinu stanovništva…