in ,

Skandal kakav samo monstrumi mogu izazvati: Beogradska televizija Republiku Srpsku pripojila Srbiji

Tokom dnevnika beogradske televizije “TV Prva” zabilježena je nezapamćena provokacija, RS je pripojena Srbiji i to apsolutno nije ostalo neprimijećeno u BiH, ali ni dijaspori.

Pristigle su brojne poruke naših čitatelja kako iz domovine tako i inostranstva i svi su zaista zgroženi ovim ispadom. A kako i ne bi bili…

U jednom od priloga tokom emisije prikazana je karta “male Srbije”, da je drukčije ne nazovemo.

Pronašli su kojekakve stručnjake da analiziraju kako bi se BiH mogla “podijeliti”.

Ova vijest izazvala je mnogo pažnje u srbijanskim medijima, a Prva TV napravila je prilog sa zloslutnim Dodikovim granicama. Prilog počinje pitanjem Kosova i prijedlogom Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Srbiji, ali se vrlo brzo prelazi na Dodika i njegovu ideju razgraničenja u Bosni i Hercegovini.

Čak su se na Prvoj TV potrudili da pronađu francuskog historičara i geopolitologa koji ističe kako postoji mnogo prostora da se RS približi Srbiji.

Propagandna mašinerija

Ideju o razgraničenju u slučaju “Kosovo” podržao je i predsjednik RS Milorad Dodik, koji se međutim istovoremeno zalaže i za razgraničenje u BiH – pišu mediji u Srbiji prenoseći snimke Prve, a onda se osvrću na izjave francuskog povijesničara i geopolitikologa Aleksi Truda.

Francuz je rekao da, na srednjoročne staze, kroz pet do šest godina, vidi najprije jaku autonomiju RS u BiH, zatim odvajanje referendumom, a kasnije i pripajanje Srbiji, sa kojom će ući u EU.

Trud je ocijenio da dobri odnosi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Francuske Emanuela Makrona mogu da doprinesu bržem ulasku Srbije u EU, ali da u tom slučaju vidi ulazak cijelog bloka, odnosno neke vrste federacije, koju će Srbija stvoriti sa Republikom Srpskom, i carinskim ili ekonomskim sporazumom sa Makedonijom.

“Baš zbog razvoja situacije oko Kosova vidim prostor da se RS još više približi Srbiji. Ako Srbi dobiju malo ili ništa u svom istorijskom regionu, na Kosovu, vrata direktno, kao posljedica toga, ostaju otvorena za ubrzavanje podjele BiH. Ako Albanci urade ono što misle da mogu na Kosovu, nema razloga da to ne urade i Srbi u BiH”, kaže Trud.

Francuski povijesničar oduševio velikosrpske protagoniste

On je napomenuo da Moskva podržava vlasti u RS-u, te da je, kako tvrdi, dogovoreno skoro otvaranje ruske vojne baze u Banjaluci, a postoji i podrška u energetici i transportu.

Kaže da Kina veoma podržava Beograd i Banjaluku, a da u BiH već faktički postoje dva entiteta, koji funkcionišu kao dvije države.

Trud smatra da će predstojeća runda dijaloga Beograda i Prištine početkom septembra biti ključna, a da bi konačni dogovor, prema njegovim informacijama, trebalo da bude postignut u Parizu 11. i 12. novembra na marginama proslave stogodišnjice pobjede saveznika u Prvom svjetskom ratu.

“Nije isključeno da ovaj simbolični trenutak donese Beogradu povoljnu klimu za dogovaranje bar oko nekih detalja. Ne bi bilo ništa neobično da Srbija u posljednjem trenutku, kao što je bivalo kroz istoriju, uspije da postigne povoljno rješenje”, kaže Trud.

Trud smatra da je manevarski prostor Srbije za rješavanje kosovskog pitanja veoma mali, da je pritisak EU i SAD veoma jak, a u posljednjih šest mjeseci sve jači, te dodaje da je pesimista po pitanju da bi Srbija mogla da dobije Zajednicu srpskih opština /ZSO/ kao minimum utvrđen Briselskim sporazumom.

“NATO na terenu de fakto podržava prištinske vlasti, a na međunarodnom planu takođe postoji jaka podrška EU i SAD. Albanci su sve dobili i nemaju interes da bilo šta daju. Riješeni su da idu do kraja. Pribojavam se da bi Beogrdu mogli da ponude samo zaštitu manastira i nekoliko enklava kao što su Gračanica ili Štrpce”, naveo je Trud.

Prilog Prve TV pogledajte OVDJE od osme minute i 30. sekunde.

Zenička bolnica puna: Cijele porodice zaražene brucelozom, najviše pacijenata iz Tešnja!

Bosanski glumac u Hollywoodu: Adnan Hasković “glumi” Arnolda Schwarzeneggera