in ,

SKANDAL SVJETSKIH RAZMJERA Papa odbio da primi u posjetu Mikea Pompea

– Da, zatražio je. No Papa je već jasno rekao da ne prima političare u vrijeme izbora. To je razlog – rekao je Parolin

Vatikan je objavio u srijedu da je odbio zahtjev Mikea Pompea za audijenciju kod pape Franje i optužio američkog državnog sekretara da pokušava uvući Katoličku crkvu u američke predsjedničke izbore osuđivanjem vatikanskih odnosa s Kinom, javlja Al Jazeera Balkans.

Primjedbe dvojice diplomata u Vatikanu uslijedile su nakon što je Pompeo u članku i nizu objava na Twitteru optužio Crkvu da je ugrozila svoj “moralni autoritet” obnovom sporazuma o imenovanju biskupa s Kinom, prenose agencije.

Pompeo koji je u srijedu boravio u Rimu, a u četvrtak bi se trebao susresti s vatikanskim zvaničnicima, ponovo je osudio Kinu na konferenciji o vjerskim slobodama u organizaciji američke ambasade.

Dva glavna diplomata u Vatikanu, državni sekretar i kardinal Pietro Parolin i nadbiskup Paul Gallagher, rekla su da je papa Franjo odbacio zahtjev Pompea za audijenciju jer se ne želi sastajati s političarima uoči izbora.

– Da, zatražio je. No Papa je već jasno rekao da ne prima političare u vrijeme izbora. To je razlog – rekao je Parolin.

Vatikan i Peking potpisali su dvogodišnji sporazum o imenovanju kineskih biskupa. Taj sporazum ističe sljedeći mjesec ali bi trebao biti obnovljen.

Zvaničnici Svete Stolice rekli su da sporazum nije savršen ali su ga opisali kao korak unaprijed nakon decenija u kojima su proganjani kineski katolici koji priznaju Papu.

Kineski katolici, njih gotovo 12 miliona, podijeljeni su na “podzemnu” Crkvu odanu Vatikanu i Katoličko domoljubno udruženje koje nadzire država i određuje mu biskupe.

Parolin i Gallagher rekli su da su ih “iznenadile” Pompeove kritike netom prije planirane posjete.

Pompea su na brifingu pitali “kreće li u borbu” s Vatikanom zbog Kine i kako bi to moglo utjecati na birače hrišćane u SAD-u, a on je poručio da je to “jednostavno ludost”.

Predsjednik SAD-a Donald Trump oštro se postavio prema Kini u svojoj izbornoj kampanji. Također je snažno povezan s konzervativnim pravoslavnim i katoličkim pokretima, od kojih su mnogi bili kritični prema papi Franji.

Pompeo se nije direktno osvrnuo na sporazum Vatikana i Pekinga, ali je rekao da Kina “najviše u svijetu ugrožava prava vjernika”.

– Vjerske slobode nigdje nisu napadnute kao u Kini – rekao je Pompeo i dodao da Komunistička partija Kine nastoji “prigušiti svjetiljku slobode u zastrašujućim razmjerima”.

29 godina od smrti Tome Zdravkovića: Radio kao trakorista, četiri puta se ženio

Kako je gotovo cijela Evropa prešla na ‘švedski model‘ iako gotovo niko to ne želi priznati