in ,

SKANDALOZNE OPTUŽBE ČOVIĆEVOG HDZ-a Džaferović povezan sa terorističkim napadom na SAD?!

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH i HDZ BiH u odvojenim su priopćenjima u nedjelju optužili bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića da nastoji prikriti zločine bošnjačke Armije BiH nad Hrvatima Bugojna reagirajući tako na njegove optužbe da Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) predstavlja udruženi zločinački pothvat, piše Index.hr.
Džaferović nazvao HVO “zločinačkim formacijama”

Džaferović je sudjelujući na obljetnici bošnjačke Armije BiH u petak u Bugojnu izjavio kako su ove postrojbe pobijedile vojne snage HVO-a “koje su bile u službi udruženog zločinačkog pothvata”. Dodao je kako je vojnu nesposobnost HVO, nazivajući ga “zločinačkim formacijama”, koju je pokazao nad civilima, opisao i Haški sud u svojim presudama.

Iz HDZ-a BiH i HNS-a su naveli kako je u ljeto 1993. u Bugojnu Armija BiH ubila 119 Hrvata civila i vojnika, prognala oko 14.500 Hrvata, dok se još uvijek traga za tijelima 21 najviših vojnih i političkih dužnosnika HVO-a i HDZ-a koji su nakon zarobljavanja ubijeni. Armija BiH je u devet logora u Bugojnu držala oko 2000 Hrvata.

HDZ BiH tvrdi da je Bugojno etnički očišćeno pod upravom Mlaće

U priopćenju HDZ-a BiH navodi se kako je Bugojno etnički očišćeno u ratu pod upravom Džaferovićeva stranačkog kolega iz SDA Dževada Mlaće.

“Džaferovićevo sotoniziranje pobijenih i protjeranih bugojanskih Hrvata od Armije BiH je u funkciji zataškavanja tih zločina i procesuiranja odgovornih, ali i zataškavanja istrage za zločine zbog kojih je i sam odgovoran”, navodi se u reagiranju HNS-a BiH.

Istaknuli su kako su hrvatski branitelji i HVO dali veliku žrtvu za BiH kao svoju domovinu te da neće dopusti da se iskrivljuje historiju.
HDZ BiH optužuje da je Džaferović pomagao svjetski poznate teroriste

Džaferovića, koji je tokom rata obavljao i visoke dužnosti u sigurnosnoj službi, optužili su da je islamskim borcima iz postrojbe Armije BiH “El mujaheed” odobravao državljanstva Bosne i Hercegovine. Među njima su, po navodima ovdašnjih medija, koji su nedavno objavili i dokumente o njihovom upisu u bosanskohercegovačko državljanstvo, i islamski teroristi Mohamed Atta, Nawaf al Hazmi, Khalid i Almi Har Tikh, koji su izveli napad 11. septembra 2001. na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku.

“Kao potpisnik dokumenata za dobivanje državljanstva BiH, Džaferović je pomagao svjetski poznate teroriste, radikale i mudžahedine, koji su sudjelovali u jednom od najvećih svjetskih terorističkih napada u kojima su stradali nedužni ljudi. Kao takav, ne može predstavljati državni vrh BiH kojemu cilj treba biti bolja budućnost, mir, suživot za narode i građane BiH, kao ni samu domovinu”, naveli su u priopćenju iz HDZ-a BiH.

Iz HNS-a BiH dodali su kako su istupi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH zapravo motivirani prikrivanjem ratnih zločina.

Najstrožija čuvana tajna Jugoslavije: Šta se nalazi duboko ispod zemlje u blizini Konjica

LEGENDA Pogledajte kakvu je golčinu postigao Ribery s kojom je ušao u historiju Serije A