in ,

Slavlje mu nije dugo trajalo: Smijenjen hrvatski ambasador u BiH

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske donijelo je odluku o smjeni ambasadora Ivana Del Vechija u BiH zbog njegovog odlaska 9. januara u Banju Luku gdje se obilježavao Dan RS-a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Del Vechio je za Klix.ba ranije kazao da je boravio u Banjoj Luci tog dana, ali da nije bio na svečanom defileu u centru grada niti na akademiji povodom Dana RS-a.

Hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić kazala je kako je hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vechio odlazeći u Banju Luku donio pogrešnu odluku i imao krivu procjenu.

“On tamo tog dana nije trebao biti”, naglasila je Pejčinović Burić, ističući da njegov odlazak na tu proslavu “predstavlja veliko iznenađenje”, posebno što joj tokom svog mandata nikada nije prisustvovao.

Hrvatsko ministarstvo je ranije saopćilo da nije bilo upoznato s odlaskom Del Vechija u Banju Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i da je on zbog toga povučen u Zagreb na konsultacije.

Zbog nepromišljenog poteza komunikaciju s Del Vechijem jučer su zvanično prekinuli član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Objavljeni fascinantni podaci o broju rođenih i umrlih u Tešnju, ali broj vjenčanja predstavlja problem…

Objavljen video brutalnog napada na člana njemačke AfD