in , ,

Slavni turski oficir preuzeo dužnost zamjenika komandanta NATO štaba u BiH

Ceremonija primopredaje dužnosti unutar NATO štaba Sarajevo

U kampu “Butmir” u Sarajevu održana je svečana ceremonija primopredaje dužnosti unutar NATO štaba Sarajevo.

Ovom ceremonijom član Oružanih snaga Republike Turske, pukovnik Olcay Denizer zvanično je od brigadira Mortena Henriksena iz Norveške preuzeo dužnost zamjenika komandanta NATO štaba Sarajevo, koju će obavljati tokom ove godine.

Komandant NATO štaba Sarajevo, brigadni general Eric Folkestad kazao je u obraćanju prisutnima da je ovo značajan moment u historiji NATO štaba u Sarajevu.

“Sljedeće godine se obilježava 70. godišnjica članstva Turske u NATO-u i ta zemlja je uvijek pružala snažnu podršku Bosni i Hercegovini i misiji NATO-a ovdje tako što je slala osoblje na ključne pozicije unutar NATO štaba.

Zahvalni smo im na njihovom doprinosu”, rekao je Folkestad, izrazivši zahvalnost Oružanim snagama Turske i Vladi Turske za njihovu podršku misiji NATO-a u BiH i drugim misijama u svijetu.

Naglasio je kako je ogromna snaga NATO-a svakako u njegovoj raznolikosti.

“Jedinstveni položaj Turske na raskršću puteva Evrope i Balkana, Bliskog istoka, Azije i Afrike daje joj jedinstvenu perspektivu i, bez sumnje, jača naš savez i ovu misiju”, rekao je brigadni general Folkestad, dodavši kako očekuje odličnu saradnju sa pukovnikom Denizerom.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc istaknuo je u obraćanju da se današnji svijet nalazi u kompleksnom sigurnosnom okruženju, punom izazova.

“Upravo je ova primopredaja dužnosti jedan od pokazatelja naših napora. Turska će, također, nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu. Naš glavni cilj u BiH je održavanje mira, stabilnosti, jedinstva i suvereniteta zemlje”, kazao je Koc.

Roger Federer propušta Australian Open zbog porodice?

Mark Zuckerberg “stavio pod katanac” Donalda Trumpa: Blokiran si do daljnjeg!