in ,

Slovenački premijer uporedio EU sa Evropom iz vremena Adolfa Hitlera

Slovenski premijer Marjan Šarec je sadašnju situaciju u Evropi dramatično usporedio s onom pred izbijanje II. svjetskog rata kada su evropski političari popuštali Hitleru te ocijenio da Evropska unija mora ubuduće brže i odlučnije donositi odluke kako bi odgovorila na velike izazove današnjice, u razgovoru za američku novinsku agenciju Associated Press.
“Populisti u Evropi napreduju jer umjerene stranke i političke snage nisu bile uspješne i dovoljno proaktivne u iznošenju svojih agendi. Ako samo sjediš i čekaš što će se dogoditi, onda su naravno takvi populisti vrlo glasni i dobivaju mnogo (političkog) prostora”, kazao je Šarec u razgovoru za AP, objavili su slovenski mediji.

“Bivši glumac i komičar”
Američka agencija Šareca opisuje kao bivšeg glumca i komičara koji je lani uspio formirati manjinsku koalicijsku vladu liberalnih i lijevih stranaka i tako spriječiti osvajanje vlasti bivšeg premijera Janeza Janše koji je nastupao na izborima s nacionalističkom antimigrantskom agendom sličnoj onoj mađarskog premijera Viktora Orbana.

“41-godišnji glumac i bivši komičar kaže da su stalne odgode pregovora o Brexitu ilustracija kako EU sadašnjim načinom djelovanja teško i sporo donosi odluke”, prenio je AP.

Današnji dominantni europski političari i dužnosnici EU-a, kako kaže, presporo se odlučuju u novim povijesnim okolnostima, a EU po Šarecovu mišljenju zato treba novo i djelotvornije vodstvo, ako želi uspješno parirati valu populizma i sve većem utjecaju Rusije i Kine.

Grupa muslimana u Splitu klanjala na parkingu, građani ih u čudu gledali

I istražitelji ostali zatečeni rezultatima obdukcije Slaviše Krunića