in , ,

Snažne poruke dolaze iz Srbije: “Režim Aleksandra Vučića je nastavak politike iza koje stoje genocid i zločini”

Obratila se Staša Zajović iz udruženja “Žene u crnom”

Staša Zajović iz udruženja “Žene u crnom” govorila o ovogodišnjem obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako je istakla, ona će sa svojim udruženjem imati performans na Trgu republike u Beogradu.

“Mi ćemo kao i svake godine na Trgu republike imati akciju “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”. Bit će izvedena javna scena “Srebrenica – ime genocida” na jako dugačkom platnu. Mi insistiramo na tome upravo jer se odbija da se imenuje genocid u Srebrenici, a tome najviše doprinosi predsjednik Aleksandar Vučić sa svojom medijskom ratnohuškačkom mašinerijom proizvodi paranoju i strah od samog izraza genocid. Proizvodi bezumlje oko sebe budući da na ovaj način ponižava žrtve genocida i nas koje ih podržavamo“, kazala je Zajović.

Ističe da takve stvari ne mogu biti podvrgnute nikakvim cijenkanjima i nemoralnim potezima.

“To ne može da bude podvrgnuto nikakvim cjenkanjima i nemoralnim i opasnim potezima. U Srbiji je na djelu na nivou države većinski negiranje genocida. Imat ćemo i druge elemente naše akcije, izložit ćemo ono što se u Srbiji poriče, falsifikuje i negira a to je broj žrtava genocida. Želimo da se to utisne u kolektivnu memoriju, ne samo da se uvaže činjenice i da se odustane od stvaranja regionalne nestabilnosti ovakvim ponašanjem režima u Srbiji“.

Mijenja li se pogled građana u Srbiji?

“Režim Aleksandra Vučića je nastavak politike devedesetih iza koje stoji genocid i svi ostali zločini. Mi smo samo demonizovani, situacija je takva da većina građanstva i nema informacije, niti želi da vidi, čuje, dosta se i prikriva. Kroz figure ćemo pokazati taj jedan krajnje moralni slom društva i zajednicu zombija koja se prikriva. Nadamo se da nas neće uslužni servis u vidu nacista i fašista ometati, mi smo to prijavili prije 15 dana“, ističe Zajović.

Dodaje da se radi na tome da se “širi paranoja i ne dozvoljava da se saznaju sudski utvrđene činjenice”.

“Režim sa svojom mašinerijom apsolutno čini sve da briše bilo kakvu svoju odgovornost. Radi se na tome da se ne priznaje genocid, širi paranoja i ne dozvoljava se da se saznaju sudski utvrđene činjenice. To što oni čitavu tu ratnohuškačku mašineriju stavljaju u pogon pokazuje da time prikrivaju svoju ogromnu odgovornost za ono što se dešavalo devedesetih”, prenosi N1.

“Moram da kažem da moraju razmisliti o jednoj činjenici, mi znamo da se genocid i svi zločini u BiH nikako nisu mogli izvršiti bez direktne pomoći i učešća režima u Srbiji; logističke, vojne, bilo kakve. Mi ćemo sutra izložiti dokaze koji pokazuju direktno učešće srpskih oružanih formacija i podršku režima. Zar i to nije nekakva vrsta dobrog ponašanja i dobrog stava čak i za nacionalistički dio Srbije. U presudama se ne pominje Srbija, pominju se izvršioci koji su direktno plaćeni od režima u Srbiji“.

Britanski novinar: “Presuda Karadžiću šalje snažan signal da oni koji naređuju zločine ne mogu jednostavno čekati pravdu”

BHRT pripremio specijalni program: Nagrađivani Film Quo vadis, Aida? možete pogledati od 21.00 sat