in

Srbijanski historičar Milan Protić oduševio javnost u BiH, ali postoji ogroman problem: Bošnjaci griješe, mada razumijem njihovu reakciju

Srbijanski historičar, diplomata i bivši gradonačelnik Beograda Milan St. Protić izazvao je oduševljenje javnosti u BiH kada je prije desetak dana u jednoj emisiji u Srbiji govorio o zločinima nad Bošnjacima u Srebrenici.

– Mislim da je zločin u Srebrenici apsolutno neoprostiv. I to neoprostiv zato što su ga učinili Srbi. Potpuno mi je svejedno da li je bilo 3.000, 50.000 ili 7.000 žrtava, potpuno je svejedno. Srbi su se prvi put u svojoj historiji ogriješili o druge. To mi nikada ranije nismo radili. Tek kada su došli ovi nekrsti, na čelu s Ratkom Mladićem, koji ne poštuju ništa, koji do jučer nisu bili Srbi, koji su plakali kada su skidali petokraku, koji nikakvog morala nemaju, onda su počeli da ubijaju civile – kazao je Protić u emisiji Aktuelno koja se emituje na Youtube kanalu Balkaninfo.

I dok su obični građani bili oduševljeni Protićevim izjavama, mnogi intelektualci, koji godinama dobro poznaju rad Milana Protića, odmah su shvatili da se u pozadini krije nešto drugo.

Obzirom da se radi o čovjeku koji nastupa s pozicija srpskog nacionalizma i nekome ko godinama radi na rehabilitaciji četničkog pokreta u Srbiji, nije bilo previše teško ni odgonetnuti koja je stvarna Protićeva namjera.

Glavni i odgovorni urednik podgoričkog lista Monitor Esad Kočan smatra da je Milan Protić jedan iskusni desničarski lažov.

– U svakoj dobro izvedenoj laži, ima i mrva istine. To znaju i obični seoski lažovi, a naravno da to savršeno zna iskusni desničarski lažov kakav je Protić. Njegov govor je samo vješto sročen, ideološki zakamufliran pokušaj opravdanja velikodržavnog projekta, koji je neminovno vodio u masovne zločine – ističe Kočan.

On dodaje kako razumije reakciju Bošnjaka kojima je milo čuti nekoga iz Srbije da okrivljuuje Ratka Mladića, ali da treba biti svjestan pozadine.

– Razumijem ja što je nekim Bošnjacima, nakon tolikog slavljenja Mladića od strane srpskih nacionalista, milo čuti kada ga neko iz Beograda nemilosrdno okrivljuje za zločine. Ko biva, sve je to Mladić učinio, jer je zaslijepljeni komunist, a ne prosvijetljeni srpski nacionalist. Ponavljam, opaka je to laž. RS nikako drugačije nije mogla nastati osim na masovnim zločinima i genocidom. To su znali svi autori te zlomisli. Čak je negdje na samom početku, postoji taj snimak, Mladić na jednom okupu srpskih ratnih glavara predočio da to što oni traže, znači genocid – smatra Kočan.

Protić je u svom govoru kazao kako srpski vojnici nikad ranije u historiji nisu činili zločine, svjesno ne navodeći brojne zločine koje su četnici počinili tokom Drugog svjetskog rata nad Bošnjacima u Istočnoj Bosni i Sandžaku, ali i drugim krajevima.

– Protić naravno laže da srpski vojnici nikad to prije nisu radili. Opet, ko biva, četnici su klali nježnije. Naravno da su kroz historiju činili zločine i srpski, i ne samo srpski vojnici, mnogo puta. Svi koji se iskreno bore protiv zaborava suštine zločina dužni su da svjedoče; ni Srebrenica ni Prijedor, ni mnoga druga stratišta Bosne, nisu rezultat gomile pomahnitalih, pijanih ideološko zaslijepljenih vođa. Sve su te rijeke krvi neminovna posljedica projekta koji odavno postoji i koji je i danas jednako živ kao i 1992. i 1995. godine – zaključio je Esad Kočan.

Milan Protić, kao i većina desničara i nacionalista na prostoru Balkana poslije raspada Jugoslavije, radi po istoj matrici. Za sve što ne valja potrebno je okriviti nekadašnje komuniste, dok je potrebno rehabilitirati i osloboditi svake vrste krivice nacionaliste iz vlastitih redova.

On ne zaboravlja, već svjesno skriva činjenicu da su vojnici i plaćenici iz Srbije i današnje RS u ratne pohode i zločine tokom devedesetih godina odlazili uz blagoslov sveštenika Srpske pravoslavne ckrve i s ciljem ostvarivanja etnički čiste Velike Srbije, što je bio cilj i četnika u Drugom svjetskom ratu.

Novinar i veliki čovjek Esad Kočan ime je izgradio na borbi protiv nepravde i zločina. Zato i ne treba čuditi da je jedan od rijetkih ljudi koji je ovih dana ogolio prave namjere Milana Protića – prenosi Nap.

Ugledni američki profesor dr. Gregory Stanton odgovorio vlastima u RS: Posljednja etapa genocida je da počinioci poriču zločin

DW o radu u Njemačkoj: Njegovatelji trpe male plate i – uvrede