in

Sreća ih stalno prati! Bebe rođene u maju posebne su zbog ovih pet razloga

Mame koje očekuju dolazak bebe u maju imaju posebne razloge za slavlje. Rođeni u maju pravi su srećkovići pa se ne kaže bez razloga kako će ih “cijeloga života pratiti proljeće”.

Zanimljiva istraživanja rezultirala su s čak pet razloga zbog kojih su bebe rođene u maju posebne:
1. Pravi su srećkovići

Internetska anketa koja je provedena 2014. godine, u kojoj je sudjelovalo više od 40.000 ljudi, otkrila je da su osobe koje slave rođendan u maju sretnije od drugih. Prema britanskom psihologu Richardu Wisemanu koji je vodio spomenuto istraživanje, to bi moglo biti zbog “promjena u načinu na koji neki roditelji komuniciraju sa svojim bebama tokom ljeta i zime”.

2. Optimisti su

Drugom internetskom anketom, u kojoj je sudjelovalo gotovo 30.000 ljudi, Wiseman je otkrio da ljudi rođeni u maju imaju pozitivniji pogled na život, a do sličnog zaključka došla je i studija Journal of Affective Disorders iz 2011. godine. Švedski psiholog Jayanti Chotai kaže da bi to moglo biti zbog utjecaja dnevnog svjetla na dopamin koji kontrolira centar za užitak.
3. Noćne su ptice

Studija iz 2009. objavljena u časopisu Sleep pokazala je da će proljetne i ljetne bebe ići kasnije na spavanje za razliku od djece koja su rođena tokom jeseni ili zime.

4. Imaju manji rizik od bolesti dišnog sistema

Bebe rođene u maju bolje su zaštićene od respiratornih bolesti za razliku od drugih, tvrdi studija objavljena 2015. godine u časopisu American Medical Informatics Association. Kako su istraživanja pokazala, ova djeca imaju manju vjerovatnost da će razviti astmu ili respiratorne infekcije.
5. Imaju manji rizik od alergija

Prema studiji Sveučilišta South Hampton iz 2016. godine, djeca rođena u proljeće su manje izložena riziku od razvoja alergija, astme i ekcema, piše Motherly.

Nezapamćena bruka i sramota aerodroma u BiH: Najavljivali 100.000 putnika, ali nastala je potpuna propast!

Eksplozija pogodila autobus u blizini piramida, svi su na nogama!