Sretno bosanska gazelo: Amel Tuka večeras ponovo brani boje Bosne i Hercegovine na Dijamantskoj ligi i to u Monaku!

Amel Tuka večeras ponovo nastupa u Dijamantskoj ligi, a takmičenja počinju u 20 sati sa direktnim prenosom na jednom od kanala Sport Kluba.

Najbolji bosanskohercegovački atletičara Amel Tuka, koji će večeras nastupiti i na mitingu Dijamantske lige u Monte Karlu (Monako), bit će i najzvučnije ime ovogodišnjeg, 12. međunarodnog atletskog mitinga „Zenica 2021“, koji će se 17. jula, sa početkom u 15.30 sati, održati na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” u tom gradu.

Zenički će miting ujedno biti i posljednja provjera za dvojicu bosanskohercegovačkih i zeničkih atletskih olimpijaca, srednjeprugaša Tuku i bacača kugle Hamzu Alića, koji će od 23. jula do 8. augusta ove godine sudjelovati na Olimpijskim igrama u Tokiju (Japan). Pezer se trenutno priprema na Vlašiću.

Direktor zeničkog mitinga Aziz Kevelj, kako je istakao u izjavi za Fenu, do sada je dobio prijave za učešće takmičara i takmičarki iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Mađarske, Ukrajine i Kuvajta. Prijave se primaju zvanično do 13. jula pa je očekivati da će lista zemalja iz koje će takmičari doći biti proširena.

– Zbog koronavirusa i primjene higijensko-epidemioloških mjera, broj takmičara će biti reduciran ali će kvalitet biti na visini. Naime, pored naših olimpijaca Tuke i Pezera te bh. rekordera u bacanju koplja Dejana Mileusnića, neka od zvučnijih imena su i Ukrajinac Yevhen Hutsol, koji na 800 metara ima vrijeme 1:46.65. Njegov zemljak Yaroslav Isačenkov u skoku u dalj ima lični rekord od 7.98 metara. Prijavili su se i diskaš Yanoš Huszak iz Mađarske te kladivašica Anamari Kožul iz Hrvatske – ističe Kevelj.

Gotovo sigurno, najavljuje, doći će i srbijanski bacač kugle Asmir Kolašinac, a pregovori za nastup u istoj discipline vode se i s njegovim sunarodnjakom Arminom Sinančevićem.

Najavljen je i dolazak srbiajnskog trkača na 3.000 metara Elzana Bibića te Aleksandre Pešić i Maje Gajić za trku na 400 m.

– Sinančević je kandidat za visok plasman i na OI u Tokiju. Do sada smo ukupno dobili 19 prijava, od kojih neke imaju i po 10 takmičara. Tako će nam, recimo, doći osam takmičara iz Kuvajta – najavljuje Kevelj.

Zenički je klub osigurao bogat nagradni fond. Šest najvrednijih rezultata po IAAF tablicama bit će nagrađeno iznosima od 100 do 700 eura, a takmičar koji ostvari najvredniji rezultat, osim prve nagrade organizatora, u vrijednosti od 700 eura, bit će nagrađen i s dodatnih 500 eura od strane predsjednika Atletskog saveza Bosne i Hercegovine, Zeničanina Suada Kaknje.

Novčano će biti nagrađeni i po tri prvoplasirana takmičara i takmičarke po disciplinama. Pobjednicima će pripasti po 150, drugoplasiranim 100, a trećeplasiranim po 100 eura.

U konkurenciji muškaraca bit će održano osam disciplina (100 m, 800 m, 3.000 m, skok u vis, skok u dalj, bacanje kugle, diska i koplja), dok će u konkurenciji žena biti održano sedam disciplina (100 m prepone, 100 m, 400 m, 1.500 m, skok u dalj, bacanje kladiva i diska).

Van oficijelnog programa mitinga bit će održane trke na 200 metara za juniore te na 300 metara za djevojčice starosti 2009. godište i mlađe.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.