in , ,

Šta se dešava? – Rusija i Turska se umiješale u sukob Armenije i Azerbejdžana, obje strane izvode napade!

Turska je stala na stranu Azerbejdžana naglasivši da je Armenija još jednom pokazala da predstavlja najveću prepreku za mir i stabilnost u regiji, ali fokus je i dalje na pregovorima

Poslije rasplamsavanja azerbejdžansko-armenskog sukoba u Nagorno-Karabahu, oglasile su se Turska i Rusija uz poziv akterima na pokretanje pregovora.

Rusija je pozvala na okončanje sukoba i pokretanje pregovora između Azerbejdžana i Armenije. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je kako se situacija u Nagorno Karabahu u trenutku znatno pogoršala i kako obje strane izvode napade duž linije razgraničenja.

-U cilju uspostave stabilnosti, pozivamo strane na hitnu obustavu paljebe i pokretanje pregovora, navodi se u saopćenju iz Moskve.

Republika Turska najoštrije je osudila ”napade koje su armenske snage jutros izvele na azerbejdžanska naselja u pojasu linije razgraničenja te je poručila da su ti napadi grubo kršenje međunarodnog prava”.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy poručio je kako je Armenija ”još jednom pokazala da predstavlja najveću prepreku za mir i stabilnost u regiji”.

-Naravno da će Azerbejdžan iskoristiti svoje pravo na odbranu naroda i teritorije. U tom procesu, Turska je cijelim srcem i u potpunosti uz Azerbejdžan. Bićemo uz njega na bilo koji način koji Azerbejdžan želi, poručio je Aksoy.

On je pozvao i međunarodnu zajednicu da stane na stranu zaštite civila.

(Agencije)

Veoma loše vijesti od poznatog virusologa vezane za koronavirus: “Trebat će nam godine za to…”

OD SUTRA: U Sloveniji nove mjere zbog virusa korona