in ,

Stigao je izvještaj s terena: Ovo je bio jedan od najkrvavijih vikenda u Francuskoj

Kako je potvrdio zamjenik francuskog državnog odvjetnika, muškarcu je tijekom prosvjeda u Bordeauxu u ruci eksplodirala granata. Do eksplozije je došlo kada je muškarac pokušao podići granatu s poda i baciti je. Detalji o njegovom zdravstvenom stanju nisu poznati, kao ni njegov identitet.

U nasilnim prosvjedima u Parizu teško je ozlijeđena jedna žena. Kako pišu lokalni mediji, ostala je bez oka.

Macron će se obratiti javnosti

Predsjednik Emmanuel Macron objavio je kako će sljedeći tjedan dati “važnu izjavu” o valu nasilja koje je zahvatilo Francusku.

Nije naveo pojedinosti o točnom terminu i sadržaju poruke.

Štete od subotnjih prosvjeda Žutih prsluka u Parizu veće su nego tjedan prije kada su oštećene neke od znamenitosti glavnog francuskog grada poput Slavoluka pobjede, objavile su u nedjelju pariške vlasti.

“Mnogo je više štete nastalo jučer nego tjedan ranije”, rekao je u nedjelju zamjenik gradonačelnice Pariza Emmanuel Gregoire, zadužen za financije grada.

“Ekonomska cijena je bitno viša”, rekao je objašnjavajući da je razlog tome i što su mnoge prodavaonice za vikend ostale zatvorene tijekom tradicionalne predblagdanske šoping sezone.

Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, 1723 osobe uhićene su širom zemlje u subotu tijekom ”četvrtog čina” prosvjeda pokrenutih zbog najava vlade o povećanju poreza na gorivo. Prosvjedi su se u međuvremenu proširili na druge francuske gradove i pretvorili u pobunu protiv vlasti te su postali nasilni.

Prema procjenama vlasti, u prosvjedima u subotu sudjelovalo je ukupno oko 136.000 ljudi.

Na području Pariza policija je uhitila 1082 osoba, što je mnogo više od 412 uhićenih vikend prije.

U pritvoru je širom zemlje ostalo 1220 osoba.

Franjo Topić iskreno: Kada govore danas hrvatski političari, čini se da su Vukovar rušili Bošnjaci

River Plate u spektaklu dobio bitku protiv Boce: Ovo je više od utakmice