in ,

STIŽE NOVO TAKMIČENJE: UEFA potvrdila fantastičnu vijest za fudbal!

Ovo je vijest dana u fudbalskom svijetu. Sjajno zaista.

Nakon što je UEFA nedavno u Monte Carlu potvrdila da razmatra više opcija vezanim za neka nova evropska takmičenja, ugledni njemački Bild objavio je da krovna evropska federacija namjerava od 2021. godine uvesti treće natjecanje uz Ligu prvaka i Europa ligu.
UEFA, koja se guši u novcu od klupskih natjecanja, rado bi uvela još jedno.

Prema pisanju L’Equipea u tom slučaju bi se Evropska liga smanjila s 48 na 32 kluba te bi tako pojačala atraktivnost novog takmičenja.

Predsjednik Europske asocijacije klubova Andrea Agnelli potvrdio je danas da je treće UEFA-ino klupsko natjecanje dobilo zeleno svjetlo, te da će se uskoro “pridružiti” Ligi prvaka i Evropa ligi.

Andrea Agnelli, inače prvi čovjek Juventusa, također predsjedava i Evropskom asocijacijom klubova, a upravo je on na današnjoj Glavnoj skupštini otkrio da ćemo uskoro dobiti novo UEFA-ino kupsko natjecanje.
“Dok se još uvijek čeka potvrda Izvršnog komiteta UEFA-e, mogu reći da je dato zeleno svjetlo da se uvede i treće natjecanje koje će ukupan broj klubova koji se natječu u Europi dovesti do 96 i to od sezone 2021/2022”, istakao je Agnelli.

Format tog novog takmičenja još nije otkriven, ali se vjeruje da će on biti sličan nekadašnjem Kupu pobjednika kupova.

Podsjetimo, UEFA je imala tri klupska takmičenja do 1999. godine kad je ukinut legendarni Kup kupova u kojemu su do naslova dolazile momčadi poput Magdeburga, Dinama iz Tbilisija, Mechelena i Slovana iz Bratislave.

Najuspješniji klub togtakmičenja bila je Barcelona s četiri titule, dok su Anderlecht, Milan, Chelsea i kijevski Dinamo dvaput osvajali naslov.
U to natjecanje ulazili su svi pobjednici nacionalnih kupova u Europi. Zadnji prvak Kupa kupova bio je Lazio koji je 1999. godine u finalu u Birminghamu s 2:1 bio bolji od Mallorce.

DUGO NISMO BILI JAČI Pogledajte kakav sastav Prosinečki izvodi protiv Austrije

Svi se nadaju da ga Dijamant večeras neće “pojesti”: Dragović konačno progovorio o sukobu s Džekom!