in

Ne, 52.000 migranata i izbjeglica nije testirano na SARS-CoV-2 u BiH

Pod opterećenjem su i migranti i građani USK-a, a pogotovo policija, od koje je zatraženo i da kontroliše provođenje mjera uvedenih zbog pandemije

Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM), Crveni križ Federacije BiH i Crveni križ USK-a od jučer provode akciju podjele vreća za spavanje migrantima koji borave napolju bez smještaja, zatim toplih deka, paketa s hranom, zimske odjeće i obuće te higijenskih i drugih paketa. Cilj je da mobilni humanitarni timovi kreiraju koliko-toliko podnošljivim boravak na otvorenom za vrijeme hladnih vremenskih uvjeta.

Iako je pogrešno objavljeno da je testirano više od 52.000 migranata, istina je drugačija.

DCR nije “objavio da je do sada testirao više od 52.000 migranata na Covid-19” budući da je ova organizacija objavila da ih je testirano 319. DCR zapravo prikuplja podatke o tome koliko je migranata i izbjeglica testirano a ne sprovodi testiranja, što je jasno iz odgovora direktora ove organizacije.

Jučerašnju akciju podržava Evropska unija kao dio finansiranja migrantske i izbjegličke situacije u zemlji.

– Ovo je u najboljem slučaju “flaster-pomoć”, a ne rješenje koje će omogućiti da migranti i izbjeglice provedu zimu bez žrtava, osim ako se uskoro ne uspostavi dodatni smještaj u BiH, rekao je šef misije IOM-a u BiH Peter van der Auweraert.

On zahtijeva hitnu akciju povećanja službenih kapaciteta, pogotovo u USK-u, gdje je nedavno došlo do zatvaranja prihvatnog centra Bira, saopćeno je iz IOM-a BiH.

Istovremeno, vlast u USK-u je na posljednjem zasjedanju Kriznog štaba zatražila pooštravanje mjera zbog pandemije, kao i kontrolu pridržavanja, zahtijevajući da, uz inspekciju, mjere kontroliše i policija.

(Oslobođenje.ba)

Papa Franjo se zauzeo za istospolne brakove i pozvao na zaštitu homosekusalaca

Mektić zaprepastio javnost izjavom o Dodiku