in ,

Stranka koja je sve moćnija u Njemačkoj prijeti: Napuštamo EU, krećemo u Dexit

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je nekoliko dana uoči stranačke konvencije posvećene izborima za Evropski parlament objavila programski dokument u kojem se spominje mogućnost izlaska Njemačke iz Evropske unije u slučaju neispunjenja reformskih zahtjeva te stranke do 2024.

“Ako se naši prijedlozi temeljnih reformi postojećeg sistema Evropske unije ne ostvare unutar jednog izbornog razdoblja, smatramo da je neophodno pokretanje postupka izlaska Njemačke iz Evropske unije ili regulirani raspad Unije i osnivanje nove evropske interesne zajednice na privrednim temeljima“, navedeno je u programu AfD-a za evropske izbore koji je stranka objavila na svojoj internetskoj stranici.

AfD, koji je i osnovan kao protivnik Evropske unije i eura, smatra kako je sadašnja forma Unije “nedopustiva“ i kritizira velike troškove takve zajednice.

“44.000 službenika i 11.000 zaposlenih. Troškovi osoblja koji premašuju osam milijardi eura. Tu je još i 24 evropskih agencija za koje nito ne zna koliko službenika zapošljavaju, a ne treba zaboraviti ni more prevodioca i vještaka. Oko 4.000 službenika Evropske unije zarađuje više od njemačke kancelarke (330.000 eura bruto)“, kritikovao je AfD.

U stranci predlažu ukidanje Evropskog parlamenta te uvođenje tijela s maksimalno 100 zastupnika koje bi izravno slali nacionalni parlamenti. U svojim reformskim zahtjevima AfD priprema ukidanje Evropskog suda koji, kako stoji u dokumentu, “previše zadire u ovlasti nacionalnih država“.

Dnevnik ‘Die Wel’t piše, pozivajući se na izvore u stranici, kako dokument u sadašnjem obliku nema izgleda za prihvaćanje na stranačkoj konvenciji koja počinje 11. januara u saskom gradu Riesa.

Pretpostavlja se da će prijetnja izlaska Njemačke iz Evropske unije ostati ali da će rok za ispunjenje reformskih zahtjeva biti promijenjen sa sljedećeg izbornog razdoblja do 2024. u “u dogledno vrijeme“.

Zovu je noćnom morom Donalda Trumpa: Zastupnica u Kongresu položila zakletvu s rukom na Kur’anu

Drastična razlika između plate u Federaciji BiH i RS