in ,

Sve smo bliže NATO-u: Oružane snage SAD stižu u BiH! Zajedno sa OS BiH izvode vježbu u kojoj učestvuju dva F-16 aviona

U saopćenju se navodi da će ova vježba omogućiti Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i NATO partnerima

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država učestvovat će na zajedničkoj vojnoj vježbi pod nazivom “Bilateralna vježba”, koja će se realizirati 18. i 19. novembra na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH

U saopćenju se navodi da će ova vježba omogućiti Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i NATO partnerima.

Oružane snage BiH će na vježbi učestvovati uz kompjuterski podržanu vježbu (CAX) i terensku vježbu (FTX), a Oružane snage SAD-a će učestvovati sa dva aviona F-16, te će vršiti podršku snagama na terenu.

Avioni, koji će pružati blisku zračnu podršku na lokaciji poligona Glamoč, neće koristiti bojevu municiju, već će, nakon poziva za podršku, izvršiti lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje.

Cilj vježbe je da Oružane snage BiH, kroz vježbu sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC) unaprijede operativne sposobnosti deklarisane bataljonske grupe, saopšteno je.

Glumila je Ivanu u ‘Lud, zbunjen, normalan’, a nećete vjerovati zbog čega je napustila seriju

Zastrašujući lančani sudar na autoputu Sarajevo – Zenica