in

Sve veći pritisci na radnike u javnom sektoru da glasaju za vladajuće političke partije

Kako se bliži datum održavanja lokalnih izbora u BiH, sve su veći pritisci na radnike, naročito u javnom sektoru, da se glasa za određene političke opcije.

Najsvježiji primjer su zaposleni u upravi koje, prema riječima Bože Marića, predsjednika Sindikata uprave, nadležni svakodnevno pritišću i ucjenjuju za glas na izborima. “Metodi pritisaka su različiti, i kreću se od prijetnji i ucjena da će ostati bez posla, preko lažnih obećanja za napredovanje u službi, do namjernog izopštavanja iz procesa donošenja odluka, diskriminacije, omalovažavanja, kao i pokretanje i vođenje disciplinskih postupaka protiv onih koji ne žele da se povinuju njihovim pritiscima”, kaže za BN Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Već je to postala jedna devijacija u društvu koja se mjeri sa koronom jer ne zna se šta više ili gore utiče na menalno zdravlje radnika da li korona ili ovo što se trenutno dešava i ranije je toga bilo ali je ovo sad postalo brutalno, ljudi se boje i u strahu su“, kaže Marić.

Marić dodaje da svakodnevno od radnika u upravi, a kojih, prema posljednjim podacima ima oko 16 500, zaprimi prijave o političkim pritiscima.

Razgovori se obavljaju jedan na jedan, kako bi se izbjegli svjedoci i onemogućilo dokazivanje ucjena. Zbog svega navedenog, obratiće se i Savjetu Evrope.

„Razni su vidovi pritisaka, teško je to dokazati ali mi ćemo u našem izvještaju Savjetu Evrope navesti kao devijantan problem koji se dešava u RS i BiH i bez obzira o kojoj se političkoj partiji radi“, ističe Marić.

(Buka.com)

MOŽE LI SE PASTI NIŽE Migranti umjesto maramica dijele SDA-ove predizborne letke

VLASNIK SAMSUNGA IZA SEBE JE OSTAVIO 20 MILIJARDI DOLARA: Evo kome je bogatstvo ostavio