in ,

Svi su čuli za hotel Holiday Inn i sarajevske blizance, a danas je umro čovjek koji ih je napravio

Čuveni sarajevski arhitekt i akademik Ivan Štraus, dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, preminuo je danas u 90. godini.

Njegova arhitektonska remek djela i neiscrpna kreativnost oblikovali su jednu graditeljsku epohu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka prisjetio se na društvenim mrežama nekih od neimarskih bisera koje je akademik Štraus podario glavnom radu BiH, među kojim su i hotel Holiday Inn te Unisovi tornji koji su postali simboli grada na Miljacki.

“Akademik Štraus bio je jedan od najistaknutijih arhitekata u regiji, a njegovim odlaskom Sarajevo je izgubilo velikog čovjeka. Imao sam čast sarađivati sa akademikom Štrausom na projektu obnove Olimpijskog muzeja. Njegov doprinos, savjeti i ekspertiza bili su od neprocjenjivog značaja za taj historijski pothvat. Svaki trenutak sa njim bio je neka nova vrijednost. Za nas mlađe njegova su energija, profesionalizam, stremljenje ka izvrsnosti i ljubav prema Sarajevu putokaz za budućnost. Hvala ti dragi Ivane za sve. Neka ti je lahka zemlja bosanska”, napisao je Skaka na Facebooku.

Štraus je bio bosanskohercegovački arhitekt slovenskog porijekla koji je rođen 1928. godine.

Odrastao je u Banjoj Luci, a arhitektonske studije je započeo u Zagrebu 1947. godine. Diplomirao je 1958. na Tehničkom fakultetu u Sarajevu. Već od 1952. godine počeo se baviti arhitektnoskom djelatnošću učestvujući na arhitektonskim takmičenjima. Od tada je osvojio oko 30 vodećih nagrada za arhitekturu, a pobjedio je na mnogim državnim i međunarodnim takmičenjima.

Osvojio je nagrade za Dom štampe i gradski hotel u Sarajevu, Muzej avijacije u Beogradu, biblioteku i dječije pozorište u Banjoj Luci, Dom Armije u Derventi, operu u Sofiji, Ured telekomunikacija u Addis Abebi…

Među projektima koje je radio važno je spomenuti i zgradu Elektroprivrede u Sarajevu, Muzej Vojnog Vazduhoplovstva u Beogradu, Press centar na Bjelašnici koji je u potpunosti srušen tokom rata, džamiju u Oranu, župnu crkvu u Zoviku pored Brčkog te crkve u Dubravama, petrićevcu i na Dobrinji u Sarajevu.

Novi skandal potresa BiH: Bh. dijaspori će biti onemogućeno glasanje na izborima?!

Slijedi blokada kompletne države| Borci odlučili: Zagorčali su nam život i mi ćemo njima, izbora neće biti!