in

Teorija zavjere ili nešto drugo? Poruke Jamala Khashoggija neposredno pred smrt lede krv u žilama

CNN je objavio poruke koje je preko društvene mreže Whatsup ubijeni saudijski novinar Džamal Kašogi razmenjivao sa aktivistom iz Montreala Omarom Abdulazizom.
U porukama za saudijskog prijestolonaslednika Mohameda bin Salmana kaže da je “zvijer” koja će “proždrati sve na svom putu, čak i one koji je podržavaju”.

Iz više od 400 poruka, koje uključuju video-snimke, audio-zapise i fotografije, zaključuje se da ja Kašogi bio veoma uznemiran zbog drskosti saudijskog prijestolonaslednika, navodi CNN.

“On je kao zvijer ‘pakmena’, što više žrtava pojede, to više želi”, napisao je Kašogi u jednoj od poruka, koje je američkoj televiziji predao Abdulaziz, također saudijski državljanin u egzilu.

Kašogi je dodao da ne bi bio iznenađen ako bi ugnjetavanje sustiglo i njegove pristalice.

U prepisci, koja je trajala od oktobra 2017. do avgusta 2018, može se primjetiti i napredak “sa riječi na djela”, odnosno da su Kašogi i Abdulaziz planirali da preko interneta pokrenu pokret mladih koji bi tražio odgovornost od saudijskih vlasti.

Međutim, kada je u avgustu posumnjao da njihovu prepisku prisluškuju saudijske vlasti, Kašogija je obuzela slutnja da će se nešto loše dogoditi.

“Bog neka nam je u pomoći”, napisao je on tada, a dva mjeseca kasnije bio je mrtav. Kašogi je 2. oktobra ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Zadnje riječi Sadama Husseina proganjaće čovječanstvo do kraja

Pomahnitali Mamić napao novinare, ali su mu u BiH oni uzvratili: Maminjo, haj mi ga malo popuš…