in ,

Tokom ramazana obratite pažnju na ishranu: Šta jesti za sehur, a šta za iftar?

Nastupio je ramazan, mjesec u kojem muslimani poste od zore do zalaska sunca.

Vjernici u BiH će ove godine postiti između 15 i 16 sati te je zbog toga izuzetno važno pravilno se hraniti.
Nutricionista Tarik Zolotić savjetuje šta je najbolje jesti za sehur (obrok koji je priprema za post) i iftar (glavni obrok kojim se post završava).

Istaknuo je da je ishrana tokom ramazana veoma bitna, jer se posti prilično dugo.

– Kao i za doručak, tako i za sehur vrijedi isto pravilo. Trebamo konzumirati namirnice koje imaju veliki nivo sitosti i koje će nas dugo držati sitim – kaže nam Zolotić.

Dodaje da su to namirnice koje se dugo vare u probavnom traktu, od šest do 12 sati.

– To su meso, jaja, mliječni proizvodi, koji se dugo zadržavaju u probavnom traktu. Osim tih namirinica, tu svakako spadaju i grašak, grah, mahunarke, koji imaju veliki indeks sitosti. Za sehur možemo jesti i orašaste plodove koji sadrže dosta masti, nutritivno su bogati, a imaju i dobar indeks sitosti – kaže Zolotić.
Ističe da je najbitnija, s obzirom na to da ramazan dolazi u toplije vrijeme, konzumacija što više vode.

– Moramo shvatiti da je našem organizmu voda najpotrebnija. Kada je hrana u pitanju, tu ne moramo brinuti, jer svi imamo zalihe potkožnog masnog tkiva koje naše tijelo u procesu posta koristi kao energiju, ali vode nemamo mnogo i većinom je svi nedovoljno unosimo – napominje Zolotić.

Zolotić je posebno razdvojio vodu od sokova, jer, kako tvrdi, sokovi su otežavajuće piće, koje nema efekt kao voda.

– Sokovi više izazivaju dehidriranost tijela i mogu nam aktivirati osjećaj žeđi. Voda je najbolji napitak. Sam Poslanik je govorio da je voda najbolje piće, kako na ovom tako i na onom svijetu – naglašava Zolotić.
Kada je u pitanju iftar, naš sagovornik tvrdi da je, kao obrok, suprotnost od sehura.

– Za iftar je najbolje konzumirati hranu koja se brzo vari. To je hrana bogata ugljikohidratima. Tjestenina, riža, povrće, voće, koji se jako brzo vare i podižu šećer, čime okrepljuju naš organizam. Najbolje se omrsiti vodom ili hurmama ili nekim drugim suhim voćem i paziti da se ne pretjeruje s jelom za iftar – zaključuje Zolotić.

(Dnevni avaz)

Evropska komisija dobila vrlo oštro pismo u vezi BiH: Hitno poduzmite nešto!

Stigla kraljevska beba, a Meghan je na poseban način svijetu saopćila je li rodila djevojčicu ili dječaka!