in

Tuzlanski Cestotehnik postao većinski vlasnik Dobojputeva

Preduzeće “Cestotehnik” osnovano je 1994. godine. Osnovna djelatnost su mu proizvodnja, građevinarstvo, inžinjering i usluge. Vlasnik preduzeća je Adnan Sijerčić.

Kompanija “Cestotehnik” iz Tuzle kupila je ove sedmice preduzeće “Dobojputevi” iz Doboj-Juga, piše “BiznisInfo”.

“Cestotehnik” je kupio oko 72,5 posto dionica preduzeća za 3,18 miliona maraka, čime je povećao svoj udio na više od 77 posto dionica.

Na taj način je tuzlanska kompanija postala većinski vlasnik firme poznate još iz vremena bivše Jugoslavije.

“Cestotehnik” će, u skladu s odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava, raspisati ponudu za preuzimanje preostalih 22,7 posto dionica.

“Dobojputevi” se, osim gradnjom i održavanjem cesta, bave i proizvodnjom i prodajom asfaltne mase, izradom vertikalne i horizontalne signalizacije, izvođenjem svih građevinskih radova na putevima i uz puteve…

Zanimljivo je da je preduzeće „Dobojputevi“ osnovano još davno 1951. godine. Po snazi kapaciteta i brojnim uspješnim poslovnima u oblasti niskogradnje, bilo je nadaleko poznato na širim prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Njihovi uposlenici izgradili su mnoge magistralne i regionalne saobraćajnice, između ostalih i pravac M-17 Šamac – Sarajevo.

Nakon rata, firma se preselila u Doboj-Jug. Prije preuzimanja, vlasnička struktura bila je veoma razuđena. Najveći dioničar “Apollo Global Fund” imao je 18 posto vlasništva.

Vučić uhvaćen u laži: Pa je li moguće da je ovo pričao…

Gradi se aerodrom u Bihaću. Kojom brzinom napreduje gradnja biće gotov za oko 30 godina