in

U Africi zvanično iskorijenjen polio virus koji je uzrokovao dječiju paralizu: Ovo je istorijsko javnozdravstveno postignuće

Dok svijet nestrpljivo iščekuje vakcinu protiv koronavirusa, u Africi je iskorijenjen poliovirus koji uzrokuje dječju paralizu pa je sada taj virus prisutan samo u još jednoj regiji u svijetu.

BBC piše da je poliomijelitis vrlo zarazna bolest koja se većinom prenosi feko-oralnim putem, a rjeđe kroz kontaminiranu hranu i vodu. Većinom pogađa djecu mlađu od pet godina i može uzrokovati paralizu.

– Afrička regionalna komisija za potvrđivanje iskorjenjivanja poliomijelitisa (ARCC) potvrđuje da je afrička regija suzbila prijenos autohtonog divljeg poliovirusa, rekla je predsjednica nezavisnog tijela Rose Leke. Ona je to nazvala “istorijskim javnozdravstvenim postignućem”.

Prije 25 godina, hiljade djece u Africi je bilo paralizovano virusom, a ova bolest se sada nalazi još u Afganistanu i Pakistanu. Za nju nema lijeka, ali polio-vakcina može zaštititi djecu od obolijevanja, prenose Agencije.

U svijetu je obolijevanje od poliomijelitisa smanjeno za više od 99 posto od uvođenja vakcine 1988. godine, ali je u Nigeriji, Srednjoafričkoj Republici, Južnom Sudanu i Kamerunu donedavno još bilo slučajeva.

U Nigeriji se održavala velika vakcinacijske kampanja u kojoj su uključeni veliki napori da se dođe do udaljenih i opasnih mjesta koja su bila pod militantnom kontrolom, a neki zdravstveni radnici su u tom nastojanju ubijeni.

Polio je virus koji se širi od osobe do osobe, napada nervni sistem i obično može doći do paralize.

U svijetu su iskorijenjena dva od tri soja virusa, a Afrika je proglašena državom koja je iskorijenila i taj posljednji.

Sada je vakcinisano više od 95 posto afričkog stanovništva, a to je bio jedan jedan od uslova koje je postavila Afrička regionalna komisija za potvrđivanje i iskorijenjivanje poliomijelitisa.

S afričkom regijom je pet od ukupno šest regija WHO-a, koje predstavljaju preko 90 posto svjetske populacije, sada slobodno od divljeg poliovirusa.

Globalno su slučajevi divljeg poliovirusa opali s otprilike 350.000 slučajeva u 1988. na 33 potvrđena slučaja u 2018. godini, pokazuju podaci WHO-a.

 

Foto: AFP

STRAVIČAN ZLOČIN KOD ZVORNIKA: Kćerka sjekirom ubila majku

Trump će ‘natjerati’ Srbiju i Kosovo da se međusobno priznaju?