U BiH sve napetije stanje s migrantima, policija potvrdila upotrebu sile

Policija u Unsko-sanskoj kantonu u BiH potvrdila je kako je uporabila silu protiv ilegalnih migranata u Velikoj Kladuši na poziv djelatnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM) čiji su životi bili ugroženi zbog nasilja.

Ilegalni migranti su ranije ove sedmice zapalili više objekata na području Velike Kladuše nakon čega je reagirala policija, a u medijima je objavljena videosnimka u kojoj je zabilježen sukob policije i migranata. Ministar unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Nermin Kljajić izjavio je kako policija tada nije prekoračila svoje ovlasti.

“Jasno je utvrđeno da su intervenciju policijskih službenika u ovom prihvatnom centru izričito tražili zaposleni u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), s obzirom na to da su njihovi životi bili ugroženi. Jednostavno, morali smo djelovati na takav način i upotrijebiti fizičku silu”, rekao je Kljajić, kako ga citira agencija Fena.

Nema dovoljno mjesta u migrantskom centru

Pojasnio je kako su migranti izazvali niz izgreda, a podsjetio je i kako se na ulicama Velike Kladuše, koja se nalazi nedaleko od granice s Hrvatskom, značajno povećao broj migranata, za koje nema dovoljno mjesta u migrantskom centru koji je ondje uspostavljen.

Slično je stanje i u Bihaću gdje su općinske vlasti zbog priliva migranata za koje nema mjesta u prihvatnim centrima u gradu odlučile otvoriti novi kamp u selu Lipa udaljenom dvadeset kilometara. Ondje je sada nešto manje od hiljada ilegalnih migranata, no njima pogoduje blizina granice s Hrvatskom, što koriste kako bi je u sve većem broju pokušali prijeći.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić pozvao je u petak sve u BiH da poduzmu mjere kako bi se zaustavio “stampedo” migranata u Unsko-sansku županiju zaprijetivši kako će u protivnom organizirati postavljanje novih improviziranih kampova poput Vučjaka u kojem su migranti prošle godine boravili u krajnje nehumanim uvjetima.

“Ako krene stampedo migranata na Bihać o kojima nitko neće voditi računa, ja ću otvoriti još pet vučjaka i o njima će netko morati voditi računa”, kazao je Fazlić.