in ,

U RS stigao prvi od tri helikoptera iz Rusije

RS je izdvojila 41,6 miliona maraka

Višenamjenski helikopter “Asant” smješten je juče popodne u hangar MUP-a u Zalužanima. Za njega i preostala dva, koja još nisu isporučena, RS je izdvojila 41,6 miliona maraka, piše portal Kapital (Capital).

Helikopter je transportovan kamionskom labudicom, zasebno od elisa i pod ceradom. Narednih dana će u helikopterskom servisu, smeštenom u bivšoj vojnoj auto-radionici u Zalužanima, biti kompletiran i testiran.

Kako je ranije najavljivano, helikopter bi trebalo da bude opremljen medicinskom opremom, nosilima, respiratorom, EKG aparatom i drugom opremom za evakuaciju bolesnih različitog stepena povreda, kao i mjestom za jednog pacijenta i dva medicinara.

Uz ovaj helikopter predat je i set od pet sjedišta koja se mogu postaviti umesto navedene medicinske konfiguracije.

Portal Kapital objavio je još u avgustu 2018. godine da Republika Srpska kupuje tri policijski opremljena helikoptera iz Rusije koji će imati mogućnost snimanja noću.

Zanimljivo, kompanija “Russian Helicopters” a od koje su kupljene letjelice na svom sajtu se pohvalila kako je Srpska za sada prvi i jedini kupac ovih modela u Evropi.

Dio su konzorcija “Rosteh” koji je najveća državna korporacija u Rusiji i sa kojima Vlada Republike Srpske ima potpisan memorandum o saradnji.

Vlast u Srpskoj ih predstavlja kao partnere koji bi mogli da spasu posrnulu namjensku industriju, ali za sada je sve ostalo na bilateralnom nivou.

Valentin Inzko sasvim otvoreno za svjetske medije: “Aleksandar Vučić ne dovodi u pitanje BiH koja bi bila dosadna kad bi imala samo jedan narod”

Bisera Turković

Bisera Turković nije krila zabrinutost: Strašna bruka za BiH ukoliko se dokažu navodi za ikonu