in

U Srbiji pesticidima ubijeno više od divljih 2.000 ptica, postaju ugrožene vrste

U proteklih 19 godina u Srbiji od posljedica trovanja stradalo je najmanje 2.054 divljih ptica.

Ovoliki broj otrovanih ptica alarmantan je, a pojedine zaštićene vrste gotovo su istrebljene, upozorili su stručnjaci iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
U Društvu dodaju da je pesticid furadan najveći krivac za smrt divljih i ugroženih ptica.

Ova zabranjena supstanca djeluje na centralni nervni sistem i izaziva paralizu mišića, što brzo dovodi i do smrti.

Populacija stepskog sokola opala je u posljednjih 20 godina za čak 70 procenata, a ta ptica dobila je status kritično ugrožene vrste. Populacija sivog sokola koji se vodi kao ugrožena vrsta u istom periodu opala je skoro za polovinu, a glavni razlog masovnog opadanja broja obje vrste sokolova jeste njihovo ubijanje i proganjanje koje sprovode golubari, naveli su iz DZPPS.

Još jedna ugrožena vrsta je i orao bjelorepan, a 97 orlova bjelorepana stradalo je od posljedica trovanja u istom periodu, podaci su iz baze DZPPS.

U toj bazi Vojvodina je mjesto na kome je najviše ptica otrovano furadanom.Predsjednik DZPPS-a Milan Ružić rekao je da je ubijanje grabljivica, posebno sokolova, za koje su odgovorni pojedini golubari označeno kao glavna prijetnja opstanku ugroženih stepskog i sivog sokola. Prema njegovim riječima, cijeloj situaciji doprinosi i nekažnjivost onih koji truju ptice.

– Gotovo niko u Srbiji nije kažnjen zbog trovanja ptica. Poznata su nam samo dva slučaja gde su osobe odgovarale za trovanje ptica – naveo je Ružić, ukazujući i da furadan nije teško pronaći i kupiti, o čemu svjedoči i slučaj zabilježen prošle godine kada je DZPPS prijavio čovjeka iz Sente koji je ovaj otrov prodavao na tezgi tokom vašara.

Također, ptice truju kreozanom i brodifakumom.

(Voice)

Google izdao upozorenje za korisnike Chromea

Pogledajte postrojavanje četnika u Višegradu