in , ,

Učesnici Marša mira okupili se u Nezuku, ujutro kreću na put

Učesnici 14. Marša mira i preživjeli Srebreničani okupili su se u subotu Nezuku, a već u nedjelju ujutro krenut na put dugačak stotinu kilometara koji se proteže pored mjesta gdje su u julu 1995. godine Srebreničani nemilice ubijani.

– Po prvi put Marš mira ide trasom kojom su se kretali Srebreničani. Proći ćemo pored mjesta gdje je u jednom danu ubijeno hiljadu nedužnih ljudi- kaže Munir Habibović, predsjednik Podoodbora za odrđavanje Marša mira.

Prema posljednjim podacima očekuje se oko 6.000 učesnika, ali do nedjelje, odnosno do samog starta Marša mira moguće su individualne prijave.

– Stigloje mnogo prijava iz zemalja inostranstva. Ne znamo da li će, kao i lani, doći učesnice iz daleke Australije. Imamo organizovane grupe iz Turske, Švicarske, Francuske… Imamo i ove godine tim ljekara i medicinskih radnika iz Irana… – kaže Habibović.

Sa Ilidže već 14. put u Maršu mira učestvuje Salem Bilalović, predsjednik Gorske službe spašavanja, koji ističe kako je na ovogodišnje obilježavanje genocida u Srebrenici krenulo 54 člana.

– Imam 74 godine i na tragediju Srebrenice gledam s ponosnim emocijama. Marš mira mora sačuvati sjećanje na sve one koji nisu sa nama, a koji su mučki ubijeni na putu do slobode – kaže Bilalović.

Prije prvog konačišta u Nezuku, sinoć je obavljeno tradicionalno postrojavanje preživjelih pripadnika 28. divizije Armije R BiH. Upriličeno je i obraćanje zvaničnika.

U nedjelju ujutro počinje Marš mira, a prva stanica će biti u Liplju kod Zvornika. Druga u Mravinjcima kod Bratunca, a treća, u utorak 10. jula, u Potočarima gdje će učesnici Marša mira iz nekadašnje Fabrike akumulatora na musalu iznijeti tabute mučki ubijenih Srebreničana u genocidu 1995. godine – prenosi Avaz.

Komšić i Čović

Žestoko saopćenje DF-a: Čovićevi mediji metkom prijete Komšiću?!

U centru Insbruka organizovan Marš mira