in

Ugledni biznismeni savjetuju kako izbjeći nesuglasice s kolegama

Iako je efikasan timski rad važan u svakom poslu, činjenica je da se neće uvijek svi članovi tima slagati sa svim idejama. Neslaganje je neizbježno kad radite s drugim ljudima, no to ne znači da ta saradnja mora biti osuđena na propast.

Naprotiv, moguće je raditi i uz neslaganje te napredovati kao tim tvrdi osam uspješnih biznismena.

Čim se pojavi problem, okupite kolege i rješavajte problem odmah, savjetuju stručnjaci. Saloni Doshi, suvlasnica i izvršna direktorica firme Eco Enclose, LLC, kaže kako se tračevi brzo šire. Da biste ih izbjegli, važno je da okupite sve kolege što prije, odnosno prije nego što problem postane veći.

Pretpostavite dobru namjeru i budite otvoreni, također je jedan od savjeta. Traci Beach, suosnivač i izvršni direktor Craft Impacta, smatra da je najbolji pristup okupiti obje strane kako bi otvoreno razgovarali o pitanju oko kojeg se ne slažu. Važno je i ne pretpostavljati da druga strana ima neke loše namjere, umjesto toga pristupite situaciji otvoreno i pokušajte shvatiti gdje je izvor nesuglasica.

Potvrdite gledište druge osobe. Dok radite na tome da razumijete gledišta svojih kolega, pomoći će ako počnete istinski slušati šta govore i istražite to kao dobru mogućnost.

Dozvolite jedni drugima da se ne slažete, to je također jako važno. Stanleyj Meytin, glavni direktor True Film Productiona kaže da članovi uspješnih timova jedni drugima daju dozvolu da se ne slažu. To je zato što razumiju da raznolikost njihovih razmišljanja na kraju potiče inovacije.

Pronađite zajedničke interese. Lako je doći do toga da se osjećate uvrijeđeno, ljutito, frustrirano i bijesno zato što se ne slažete s timom, kaže Syed Balkhi, suosnivač WPBeginnera. Međutim, takav način razmišljanja je neproduktivan, umjesto toga trebali biste definirati zajedničke ciljeve, bez obzira na to koliko se velikima vaše razlike u razmišljanju činile.

Donosite brze odluke i učite iz situacije. Maria Thimothy, savjetnica za OneIMS, kaže da njen tim međusobno otvoreno govori o nesuglasicama, s ciljem da ih brzo riješi. To pomaže stvoriti kulturu saradnje.

Dovedite treću osobu. Ponekad je situacija preozbiljna da bi je dvije podijeljene strane mogle riješiti same, kaže Matthew Podolsky, osnivač Florida Law Advisersa, PA. U toj situaciji preporučuje dovođenje treće strane, koja može djelovati kao posrednik.

I na kraju fokusirajte se na misiju. Bez obzira na temu neslaganja, važno je zapamtiti da bi ishod trebao biti ono što je najbolje za firmu i tim u cjelini.

10 navika u ishrani koje narušavaju vaš imunitet

Parkom u Singapuru patrolira robot koji upozorava ljude da drže distancu