Ugledni njemački list “Spiegel”: Postoji opasnost za Balkan i zove se HDZ

Posljednje Vijesti
Njemački “Spiegel” objavio je tekst u kojem su žestoko kritizirali HDZ i direktno ih prozvali za ugrožavanje mira na Balkanu, prenosi Index.hr.

U tekstu pod nazivom “Opasnost za Balkan” list “Spiegel” piše da je evropska pučka stranka, onaj građansko-konzervativni Klub poslanika u Evropskom parlamentu kojem pripadaju i CDU/CSU, u svojim redovima ima grupu koja trenutno ugrožava mir na Balkanu.

– Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), vladajuća stranka u Zagrebu, miješa se u politička događanja etnički raskomadane Bosne i Hercegovine. Kako bi podržao bosanske Hrvate, HDZ sponzorira istoimenu stranku u susjednoj zemlji. On želi rezervirati dio BiH, tzv. treći entitet, za bosanske Hrvate. To jasno predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, čiju provedbu nadgleda EU – piše “Spiegel”.

Plenković podržava radikalne nacionaliste u BiH

Političari HDZ-a BiH su u posljednjoj izbornoj kampanji masovno podgrijavali etničke napetosti. Više puta su postavljali zastave Herceg-Bosne, što je nedvosmislena provokacija, piše “Spiegel”.
Kasnije, početkom oktobra, nakon izbora za tročlano Predsjedništvo BiH, kada nije izabran kandidat HDZ-a, već predstavnik liberalne Demokratske fronte, koji, kako konstatira njemački list, igra na kartu razumijevanja, Zagreb ga je počeo politički demontirati, pišu.

Ovi izbori nisu dobri za bosanske Hrvate, tvrdi premijer Plenković. On namjerava nastaviti podržavati smjer radikalnih nacionalista, zaključuje “Spiegel” u svom tekstu.

Plenković vrijeme s Makronom trošio na objašnjavanje situacije u BiH

Podsjetimo, Plenković prošle sedmice u važnoj službenoj posjeti Francuskoj, gdje se sastao s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i na Sorboni održao predavanje o budućnosti EU, nije mogao prestati govoriti o Bosni i Hercegovini.

O tome što se dogodilo na nedavnim izborima u susjednoj državi prvo je objašnjavao Makronu, pa studentima koji su došli na njegovo predavanje na Sorboni, a onda i novinarima.
– Nas najviše zabrinjava tema koja se odnosi na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Izabran je Hrvat glasovima Bošnjaka i smatramo da je to izigravanje temeljnih načela, slova i duha Dejtonskog sporazuma. Mislim da bi za BiH bilo dobro da se poštuje ono što je doista bilo dogovoreno i mišljeno i da je za budućnost ključno pronaći rješenje za izborni zakon koji bi omogućio legitimni izbor članova Predsjedništva – rekao je Plenković novinarima nakon sastanka s Makronom.

Plenković dodatno šteti reputaciji Hrvatske

No kada je upitan o tome je li od francuskog predsjednika dobio konkretnu podršku, Plenković je odgovorio da je Makron ”pokazao razumijevanje”. U prijevodu: ništa.
Premijer RH je tako dragocjeno vrijeme s francuskim predsjednikom potrošio na objašnjavanje situacije u BIH. Zbog Plenkovićevih istupa žestoko ga je prozvao još uvijek aktuelni premijer BiH Denis Zvizdić koji je kazao da poziva Plenkovića da prestane igrati ulogu premijera BiH.
Pritom se sve to odvija unutar šireg konteksta percepcije Hrvatske kao ”problematičnog djeteta Evropske unije”, kako argumentirano opisuju brojni evropski mediji, no predsjednica, premijer i ministrica vanjskih poslova nisu upregnuli sve snage da poprave i promijene takve ocjene, nego se troše na problem jednog od tri konstitutivna naroda susjedne države.

Leave your vote