Ugljanin: Sandžak želi specijalne veze sa BIH, poput Srbije i RS

Vijesti
Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ organizovala je u Sarajevu redovnu sesiju o temi „Regionalna stabilnost i uloga nacionalnih manjina“, na kojoj je kao uvodničar govorio Sulejman Ugljanin, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, najvišeg političkog i predstavničkog tijela bošnjačkog naroda u Srbiji.

U izjavi novinarima prije početka sesije, Ugljanin je kazao da iako su Bošnjaci autohton narod u Sandžaku, čine brojčanu manjinu u Srbiji i Crnoj Gori.

– Na izborima zakazanim za 4. novembar, Bošnjaci u Srbiji biraju Bošnjačko nacionalno vijeće, odnosno Bošnjačku narodnu skupštinu, po istim zakonima i proceduri kao što se biraju predsjednik Srbije i Narodna skupština Republike Srbije. Ovi izbori su za Bošnjake od posebne važnosti, jer nakon raspada naše bivše zajedničke države SFRJ, Bošnjacima Sandžaka još nije priznato ranije stečeno pravo naroda – upozorio je Ugljanin.

U vrijeme kada su drugi narodi pravili nacionalne vojske i nacionalne države, nastavlja, građani Sandžaka, koristeći pravo na samoopredjeljenje, na referendumu održanom od 25. do 27. oktobra 1991. godine izjasnili su se za autonomiju Sandžaka.
– Oružane snage SRJ, uz pomoć pristalica Karadžića i Mladića su tokom agresije na BiH izvršile zločin genocida nad Bošnjacima i na toj teritoriji BiH ostvarili Republiku Srpsku, kao „ratni trofej“. Dejtonskim sporazumom je zaustavljena agresija Srbije, Crne Gore i djelimično Hrvatske na BiH, ali nije riješena jugoslovenska kriza – smatra Ugljanin.

Izbori za BNV se održavaju u vrijeme kada rješavanje jugoslovenske krize ulazi u završnu fazu pristupanjem zemalja zapadnog Balkana EU.

– Pravo na samoopredjeljenje garantuje građanima Sandžaka da uspostavljaju i razvijaju saradnju sa BiH, koja ne može biti manjeg obima od specijalnih i paralelnih veza RS sa Srbijom – ističe Ugljanin.

Prema njegovim riječima, rješavanje pravnog statusa Sandžaka i statusa bošnjačkog naroda je preduslov za trajno rješenje svih spornih pitanja koja opterećuju odnose BiH i Srbije, kao i odnose bošnjačkog i srpskog naroda.
– Rješenje statusa Sandžaka će osigurati pravo Bošnjaka na političku egzistenciju i omogućiti nesmetan ekonomski i društveni razvoj, te dati jednake šanse svim narodima koji žive u Sandžaku, u skladu sa dobrom praksom evropskih regija – zaključio je Ugljanin – prenose Viijesti.ba.

Leave your vote