in

Uhapšen Dušan Ćulibrk Ćule zbog učešća u ubistvu 51 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, uz asistenciju policije MUP-a RS u ranim jutranjim satima na području mjesta Donji Dubovik, općina Krupa na Uni, locirali su, identificirali i lišili priveli Dušana Ćulibrka, zvanog Ćule, rođenog 1970. godine u Bosanskoj Krupi.

On se, kako je saopćeno it Tužiteljstva BiH, tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije SJB Bosanska Krupa, u julu 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, lično i direktno, sudjelovao u odvođenju, a potom i ubistvu 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u logoru Omarska u općini Prijedor, te odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame Lisac, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja.

Njihova tijela i posmrtni ostaci, su pronađeni, ekshumirani iz jame Lisac i identificirani 2000. godine.

Nadalje, optuženi se tereti da je početkom avgusta u mjestu Donji Dubovik presreo skupinu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, te pucanjem iz vatrenog oružja, počinio ubistvo navedenih civila čija su tijela pronađena i ekshumirana iz jame Lisac.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Službenici SIPA će osumnjičenog tokom dana predati postupajućem tužitelju.

 

(Agencije)

Koliko je glasova dobila kandidatkinja koja se na banderi slikala pored svog plakata?

Iako na Instagramu ima 175.000 pratitelja, Emina Jahić osvojila 88 glasova