Umjesto u Tesliću, dječak završio u Siriji… Poznata sudbina Ismaila Mešinovića, kojeg je otac 2013. odveo na ratište

Posljednje Vijesti

Na Interpolovoj listi nestalih državljana BiH i dalje se nalazi ime Ismaila Davuda Mešinovića, kojeg je otac Ismar, rodom iz Teslića, prije sedam godina odveo na sirijsko ratište i otad mu se gubi svaki trag!

Zahtjev Interpolu

Odmah po dolasku, Ismar je poginuo na ratištu u Siriji boreći se za Islamsku državu (ISIL), a brigu o tada trogodišnjem dječaku preuzela je bh. porodica iz Tuzle prema uputama oca. Međutim, ni angažiranje Interpola nije pomoglo da se Ismail vrati iz pakla Sirije. Njegova agonija zatim je samo nastavljena.

Njegova majka je Kubanka Lidia Solano Herrera, koja je s Ismarom živjela u Italiji i još 2014. godine za italijanske medije je tvrdila da je prepoznala sliku svog maloljetnog sina Ismaila koja je objavljena u Siriji. No, otad do danas informacije koje su se pojavljivale na društvenim mrežama su naprosto utihnule, a razlog je krah ove terorističke organizacije i hapšenje ISIL-ovaca.

Prema nezvaničnim informacijama, dječaka je najprije preuzeo Sejid Čolić, Ismarov prijatelj i suprug Mele Horić, koja je nedavno s djecom deportirana u BiH. Čolić je zatim nastradao u borbama, a Ismail je završio kod druge porodice, porijeklom iz Sandžaka.

Novi Pazar

Malog Ismaila je prihvatio Rejhan Plojović iz Novog Pazara. On je čak kontaktirao dječakovu porodicu u Njemačkoj, tačnije njegovu nanu, očevu majku, tražeći novac kako bi se spasili i isplanirali bijeg.

Međutim, prije dvije godine je obavijestio članove da su njegova prva supruga Emina i troje djece, među kojima je i Ismail, nastradali u raketnim napadima u gradu Baguzu. Ova informacija nezvanično nam je potvrđena iz obavještajne agencije OSA-e.

Šta je rekao supruzi

Ismar Mešinović je prije nego što je Ismaila odveo u Siriju supruzi rekao da sina vodi u BiH kod rodbine na godišnji odmor. No, umjesto u Tesliću, dječak je završio u Siriji.

Ona je tada tvrdila da je Ismar bio u kontaktu s Bilalom Bosnićem, osuđenim neformalnim vođom vehabija, koji ga je vrbovao za odlazak u Siriju.

(Avaz)

Leave your vote