in ,

Većina Bošnjaka pravi OVU grešku za Hidžetsku novu godinu: Nemojte to raditi!

Džamija, ilustracija
Džamija, ilustracija

Po Takvimu Rijaseta islamske zajednice u BiH u srijedu 20 septembra sa akšam-namazom nastupa nova 1439. hidžretska godina. A znate li koju grešku pravi većina Bošnjaka i ostalih muslimana širom svijeta kada je ovaj dan u pitanju? O čemu se radi? Naime, ovaj dan nije uobičajeno čestitati iako se u posljednje vrijeme i ta praksa uvela kao novotarija. Zapravo i ne postoji pravi način, tradicionalni način čestitanja ovog velikog praznika veoma važnog za sve muslimane. Lijepo je naravno odgovoriti nekome ko čestita, ali prvi ne trebate čestitati…

Prvi dan nove hidžretske godine je u četvrtak 21. septembra, to jeste 1. Muharrema 1439. hidžretske godine. Hidžra, seoba, Muhammeda a.s. i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu oraganizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti Islama pretoči u društveni život.

Hidžra je pokazala da su muslimani nalik jednoj ruži sa mnogim laticama

Hidžra je bila iznimno težak, bolan i rizičan poduhvat jer je od male vjerske skupine predvođene Poslanikom Muhamedom a.s. zatraženo da napuste svoje domove i prihvate pomoć i zaštitu stanovnika Medine. Zbog te velike žrtve Kur’an svim Muhadžirima i Ensarijama garantuje džennetske nagrade.

Praksom bratimljenja između Mudžahira i Ensarija Muhammed a.s., je demonstrirao islamski ideal univerzalnog bratstva na principima Tevhida (vjerovanja u Jednog Boga)

Hidžra je pokazala da su muslimani nalik jednoj ruži sa mnogim laticama, ali jednim miomirisom koji se ogleda u sveprožimajućem tevhidu i međuljudskoj solidarnosti.

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamski kalendaru određuje se upravo po ovom događaju. U svim džamijama i mesdžidima Islamske zajednice i BiH i dijaspori Nova hidžretska godina se obilježava na primjeran tradicionalan način, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice BiH uz najljepše želje svim muslimanima za ove divne blagdanske dane.

Mimo

Jeste li zaboravili Mimu Šahinpašića? Imamo sjajne vijesti u vezi njega!

Ahmed Husagić

Bosanci u Austriji, podržite našeg Ahmeda Husagića, ovo je prilika koju ne smijemo propustiti!