in , ,

Velika akcija policije u kafićima “Vatra” i “Metropolis” u Sarajevu: Ovako nešto se ne pamti, u tržnom centru “SCC” zapečaćena dva objekta!

Porezna uprava FBiH zapečatila je danas nekoliko objekata čiji su vlasnici uhapšeni u akciji “Kasa” koja je provedena prije dva dana. Tako su zapečaćeni objekti Vatra i Metropolis u SCC-u.

Pet ugostitelja i vlasnika poznatih sarajevska kafića i restorana priznalo je poreznu utaju te su predložene mjere zabrane o kojima bi sud trebao donijeti odluku u subotu.
Između ostalog, Tužilaštvo KS predložilo je zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima te zabranu prilaska objektima. Iako nije saopćeno o kojoj se cifri radi, sumnja se da je riječ o više desetina miliona KM.

Na ročištu koje je održano u Općinskom sudu u predmetu “Kasa”, zbog sumnje da su vlasnici ugostiteljskih objekata u glavnom gradu BiH izvršili utaju poreza koristeći posebne softvere, rečeno je da to nije slučaj samo u Sarajevu.

Kako se moglo čuti, firma Inspirit d.o.o. je prodavala poseban softver tzv. Inspirit Gastro ugostiteljskim objektima širom entiteta Federacija BiH.

Tužioci su kazali da postoji veliki broj korisnika ovog programa, zbog čega je istragom obuhvaćen mnogo veći broj osoba na koje se sumnja da su utajile porez koristeći Inspirit Gastro.

Specijalizirani program je napravljen po principu “kratkog i dugog klika”. To znači da ukoliko osoba koja želi isprintati fiskalni račun za prodati proizvod pomoću “dugog klika”, odnosno zadržavanja tipke, čini prihode nevidljivim, iako je inspektorima izgledalo sve prema zakonu.

Program Inspirit Gastro je program koji se koristi u ugostiteljstvu, ali su neki ugostitelji imali skrivene opcije koje su im omogućavale da prikriju stvarni promet kroz fiskalne kase, čime su umanjivali promet i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave.
Tako su vlasnici stvarali tzv. crne blagajne, čime su utajili porez, a za sebe stekli ilegalnu imovinsku koristi.

Tužioci su na ročištu kazali da je Oleg Krautblatt program napravio 2014. godine, a serviseri su znali kako funkcioniše i radili su prema naredbama rukovodilaca firme koja je osumnjičena za kriminalne radnje.

Navedeno je da se Krautblatt bavio ovim radnjama od 2014. do 2018. godine, nakon čega je prošle godine rukovođenje firmom preuzela Ines Juretić. Ona je kazala da u početku nije znala o čemu se radi i da tokom svog rada u Inspiritu nije imala nikakvu finansijsku korist od nečasnih radnji. Krautblatt je bio i suvlasnik kafića Portofino koji je obuhvaćen istragom u predmetu “Kasa”.

SRAMOTA ZA NAŠU ZEMLJU Bećirović zagrmio: “Bogićević u BiH nema to pravo, a osuđeni ratni zločinac ima!”

Svi je se sjećate iz “Žikine dinastije”: Odustala je od Holivuda, a njena životna priča će vam natjerati suze na oči