in ,

Velike vijesti: U Sarajevo stižu Liverpool, Manchester City, PSV…

Velike vijesti: U Sarajevo stižu Liverpool, Manchester City, PSV...
Velike vijesti: U Sarajevo stižu Liverpool, Manchester City, PSV...

Završni nogomenti turnir “Champions Trophy” u kategoriji igrača do 12 godina bit će održan od 18. do 20. maja u Sarajevu.

Turnir je nastao u Beču i za kratko vrijeme postao najveći i najkvalitetniji na svijetu za djecu u toj kategoriji. Pokrovitelj turnira je UEFA uz podršku Nogometnog saveza BiH, a organizator je Balkan Alpe Adria.

Ceremonija svečanog otvaranja bit će u petak, 18. maja u hotelu Radon Plaza u 20 sati, dok će se turnir igrati na nogometnim terenima u Hrasnici.

Ono što ovaj turnir čini drugačijim od ostalih jeste njegov koncept takmičenja i učestvovanja na tuniru. Kvalifikacioni turniri održavali su se u 10 evropskih zemalja, a pobjednici turnira i domaćini dolaze na veliko finale u Sarajevo, gdje ih dočekuju top ekipe svijeta – Liverpool (Eng), Manchester City (Eng), Legia (Polj), Sturm (Aut), PSV (Hol) i druge.

Sigurni učesnici finalnog turnira pored Liverpoola i Manchester Cityja su PSV, Sparta Prag, Eintracht, Rapid, Crvena zvezda, Željezničar, Slavija, Dinamo Zagreb, Ferencvarosi, Sturm, Videoton, Osijek, Budapest, Blau Weiss Linz, Rudar Velenje, Dresden, Altinordu Turska, Viner Sport Klub, Trencin.

Misija turnira je promovisati, inspirisati i trajno poboljšati omladinski nogomet na globalnom nivou, a BiH i Sarajevo organizacijom ovog velikog završnog turnira se zalaže da i djeca iz BiH dobiju ravnopravni status na nogometnom rosteru, ali i da BiH pokaže koliko se razvija omladinski nogomet u BiH.

– Ovaj značajan sportski događaj doprinosi razvoju sporta u BiH, pruža priliku našim mladim fudbalerima da budu rame uz rame sa vršnjacima iz najvećih nogometnih klubova ali i podstiće na važnost poštivanja, tolerancije i ne diskriminaciju i ne nacionalizmu te doprinosi uspješnom suživotu naroda, kultura i religija. Osim sportskog ovaj projekat ima važan i turistički značaj, jer se na svim kvalifikacionim turnirima promoviše upravo Sarajevo kao grad domaćin finalnog turnira. Ove godine u Sarajevu će biti ostvareno i više od 3.000 noćenja i zasigurno će u svijet otići jedna pozitivna, sportska priča iz BiH, saopćio je organizator.

Na finalnom turniru učestvuje 42 ekipe iz 15 zemalja, takmičit će se 1.000 djece, a utakmice velikih nogometnih ekipa poput Liverpoola i Manchester Cityja će biti poseban izazov za sve ekipa kao i za posjetitelje.

Kitarović i Komšić

Željko Komšić napao Kolindu Grabar-Kitarović: Nije vam ovo 1993. godina!

Stipe Mesić

Stipe Mesić odbrusio Kolindi Grabar-Kitarović: BiH je prva domovina bh. Hrvatima!