in ,

Veliki problemi u Predsjedništvu BiH: Željko Komšić otkrio detalje

“Prijedlog je bio da se izjava formuliše na način da je lišena politikanstva”

“Do ovog trenutka nije usaglašena zajednička izjava povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, iz razloga što gospodin Dodik insistira da se u izjavi navede da je Bosna i Hercegovina nastala u Dejtonu, što je potpuno neprihvatljivo i historijski neutemeljeno”, kazao je za Patriju Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

“Prijedlog je bio da se izjava formuliše na način da je lišena politikanstva, a da je okrenuta prema budućnosti. Očito svi ne mislimo tako”, rečeno je za Patriju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Sjednica Predsjedništva BiH bit će održana 19. novembra s početkom u 17 sati, a na njoj bi trebala biti usaglašena zajednička izjava o Dejtonskom mirovnom sporazumu s obzirom da se 21. novembra navršava 25 godina od potpisivanja tog sporazuma.

No, kako sada stvari stoje, obistinile su se najave Milorada Dodika da će se sve dešavati u posljednji čas jer ne mogu da postignu saglasnost o sadržaju izjave ni uz pomoć međunarodnog faktora.

Dodik se jučer sastao sa američkim ambasadorom Ericom Nelsonom, a pretpostavlja se da je bilo riječi i o sadržaju izjave.

U intervjuu za beogradsku Politiku prošle sedmice Dodik je kazao da stranci predlažu da se u izjavi navede da su narodi u BiH uprkos teškoj historiji više živjeli zajedno nego što su u sukobu.

Ovo je muškarac koji je sinoć ubijen u Sarajevu: Policija i dalje traga za ubicama

Bogić Bogićević

Potresna ispovijest Bogića Bogićevića, u teškom je zdravstvenom stanju: “Liječim se zbog obostrane upale pluća, bit će prilike da razgovaramo o kandidaturi!”