in ,

Veliko priznanje za Tešnjaka Safera Grbića u Sarajevu: Mladi pisac je dobio prestižnu nagradu među više od 100 izdavača!

Ovogodišnji Sajam knjiga u Skenderiji prema broju posjetilaca oborio je sve rekorde. Učestvovalo je 109 izdavača, pet knjižara i jedna antikvarnica s ponudom više od 25.000 naslova.

Posljednjeg dana 31. Sarajevskog sajma knjiga koji je trajao od 17. aprila, dodijeljene su sajamske nagrade.
Ovogodišnje sajamske nagrade dodijeljene su u kategorijama za umjetnost i arhitekturu, za uredništvo, za najbolje oblikovanje knjige, za ilustraciju knjige, za najbolji izdavački poduhvat godine, za najbolju promociju djela na sajmu, za najbolji udžbenik za visoko obrazovanje, za nauku (društvene i prirodne nauke).

Stručni žiri među više od stotinu izdavača odabrao je Fondaciju Baština Duhovnosti iz Mostara i dodijelio knjizi “Al-Birunijev uvod u hinduizam” Safera Grbića nagradu za prirodne i društvene nauke.

Obrazloženje nagrade:

“Al-Bīrūnījev uvod u hinduizam: prilog komparativnim religijama i komparativnim filozofijama u ranoj muslimanskoj literaturi” Safera Grbića za nagradu preporučuje ovdje priređen pionirski poduhvat znanstvene analize Al-Bīrūnījevog djela na našem jeziku zbog oživljavanja komparativne metode u proučavanju različnih religija i filozofija, a sve u cilju razvijanja kulturološkog pluralizma. Djelo pokazuje kako su autori rane muslimanske literature bili otvoreni spram upoznavanja drugih i drugačijih, kako su razmjenjivali s drugima intelektualna dobra, kako su uzajamno vodili kritički dijalog daleko od jedne tunelske slike svijeta koja je danas prevalvirajućeg karaktera i na tome tragu priređivanje ovoga djela u našem jeziku se javilo kao neophodnost.“

Fondacija Baština Duhovnosti iz Mostara angažirala je desetak eminentnih stručnjaka koji su radili na knjizi godinu dana stoga što je riječ o pionirskom poduhvatu na našem jeziku kada je riječ o djelu Al-Birunija i prilogu komparativnim religijama i komparativnim filozofijama u ranoj muslimanskoj literaturi.
U međuvremenu Safer Grbić objavio je i drugi tom priloga komparativnim religijama i komparativnim filozofijama u ranoj muslimanskoj literaturi, a radi se o ibn Tejmijjinoj epistemologiji u izdavaštvu sarajevske izdavačke kuće Mentor.

Pregled nagrađene knjige možete pogledati ovdje.

Uskršnji užas na Šri Lanki: Još jedan teroristički napad zaprepastio planetu, desetine mrtvih i povrijeđenih!

“NEMA SREĆE U NJEMAČKOJ” Ovaj mladić se poslije pola godine RAZOČARAN vratio u BiH