in

(VIDEO) Golim sisama na policiju

Ovaj tihi simbolični protest osmislila je umjetnica Dobora de Roberts kao dio podrške “Žutim prslucima”

Na protestima u Francuskoj sve je više demonstranata sa simboličnim i mirnim porukama, a veliku pažnju su privukle djevojke koje su golih grudi stale pred kordon pariške policije.

U formaciji u obliku slova V pet djevojaka ogrnuto crvenim duksevima s kapuljačama i golih grudi obojenih u srebrno predstavljalo je Marijanu (Marianne), simbol Republike Francuske.

Ovaj tihi simbolični protest osmislila je umjetnica Dobora de Roberts kao dio podrške “Žutim prslucima” koji već peti vikend zaredom svoje nezadovoljstvo izražavaju na demonstracijama u francuskim gradovima.

Marijana je nacionalni simbol Francuske Republike, alegorija slobode i razuma i prikaz boginje slobode. Prikazana je na mnogim mjestima u Francuskoj i ima počasno mjesto u gradskim vijećnicama i sudnicama, simbolizira “Trijumf Republike”.

Njen profil je prikazan na zvaničnom državnom amblemu, utisnut je na francuske kovanice eura i pojavljuje se na francuskim poštanskim markama. Također se nalazila na povučenim francuskim francima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji se nedavno obratio naciji i najavio određene ustupke građanima nezadovoljnim njegovom općom politikom, nije uspio u potpunosti uvjeriti “žute prsluke”, koji su najavili nastavak protesta.

Source: Protest u Parizu by bhdijaspora

Najgore mjesto na Balkanu nalazi se u BiH: Ovdje šmekere kažnjavaju silovanjem, a i to je ništa

Srbija na rubu rata: Sve glasnije zveckanje oružjem