in , ,

Vodeći njemački epidemiolog uznemirio javnost: Pandemija zapravo tek sada počinje!

Ugledni njemački epidemiolog Christian Drosten, jedan od vodećih stručnjaka u ovoj državi tokom borbe sa korona virusom, učestvovao je na Svjetskom zdravstvenom skupu u Berlinu.

U svom govoru on je upozorio na prerano slavlje njemačkog uspjeha u koronakrizi.

– Kako bismo nadvladali situaciju, u sljedećim mjesecima moramo promijeniti neke stvari. Pandemija će zapravo tek sada početi. I u Njemačkoj – rekao je Drosten te naglasio da koronavirus nije naučni fenomen, nego prirodna katastrofa.

– Ne mislim da je Njemačka spremna za idućih nekoliko mjeseci života sa korona virusom – rekao je Drosten u izjavi za Der Spiegel.

U nekim njemačkim gradovima, poput Munchena, već sada su značajno pooštrene mjere protiv korona virusa. U ugostiteljskim objektima i javnim prostorima dozvoljeno je okupljanje samo pet osoba ili članova dvaju domaćinstava, privatne proslave u zatvorenom smiju imati do 25 gostiju, a do 50 na otvorenom.

Na nekim javnim površinama u Munchenu također je obavezno i nošenje zaštitnih maski, a riječ je mahom o popularnim mjestima okupljanja u glavnom gradu Bavarske, a navodno bi ove mjere trebale biti na snazi svega sedam dana.

JAUCI ODZVANJAJU SELOM: Dječak pao s traktora i nastradao…

“SRPSKI SVET”: Nova Vučićeva sintagma za nikad prežaljeni plan stvaranja Velike Srbije?