in ,

Vojni kamp na Zlatiboru: Pročitajte izjave roditelja iz Srbije čija djeca uče ratovati

Vojni kamp na Zlatiboru u Srbiji za djecu koja uče ratovati postao je javan i odmah je uznemirio javnost, a mnogi su se složili da su izjave roditelja baš pretjerane.

– Od ovoga će imati će koristi u životu – ova rečenica sublimira stav roditelja iz Srbije čija djeca uče ratovati.

Sinove od 10, 12 i 15 godina dovede u vojni kamp na Zlatiboru, koji organizuje Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Još “zanimljivije”, ili možda ekstremnije, je shvatanje jedne majke, koja kaže da bi bilo sramota da njen sin, inače mladić od 24 godine, ne zna da rasklopi “kalašnjikov”. To je izgleda, po njenom sudu znanje koje bi svi trebalo da imaju. Zbog čega, nije baš najjasnije.

Fizičke vježbe, sklekovi, gađanje, trčanje, korištenje oružja, neke su od stvari kojima se mališani na ovom mjestu bave već nekoliko dana. Ovo je inače prvi put u Srbiji, da mladi, od kojih niko nema više od 24 godine, danima pohađaju vojnu obuku. Uče i patriotske lekcije iz srpsko-ruske historije pod okriljem ratnih veterana iz Srbije i Rusije.

U svakom slučaju, djeca tamo barataju oružjem, a osim replika, u upotrebi su i vazdušne puške i pištolji.

Izgleda su roditelji ti koji zapravo svoju djecu “guraju” na ovakva mjesta. Misle da će im to “koristiti u životu”. Da li je u pitanju nekakav kompleks, želja da im djeca “očvrsnu”, ili nešto treće pitanje je. Posebno zabrinjava to što neki roditelji nemaju problem sa tim da im se djeca na ovom mjestu, direktno od ratnih veterana, uče patriotizmu, a mnogi će pomisliti, i ratovanju.

Dječija “perspektiva”

Jedan od njih je i Nenad Andrašić, koji je u kamp doveo svoja tri sina od 10, 12 i 15 godina. On je i sam bio u Rusiji na jednom sličnom mjestu. Za sinove kaže da im je interesantno, da “ne gube pažnju ni za trenutak”, kao i da smatra da će od onoga što ovdje nauče imati koristi u životu.

– Dobro je znati sve to – kaže Todor Vukelić (17), sin organizatora kampa Željka,. On je i instruktor za snajpersko gađanje. Pod punom “ratnom opremom”, on već “komaduje” svojim vršnjacima.

Djeca, to naravno, vide na svoj način:

– Zanimljivo mi je sve ovo, svašta učimo – kaže jedan od najmlađih polaznika omladinsko-patriotskog kampa na Zlatiboru.

Samo saznanje o postojanju obuke ovih dana u javnosti je podiglo pravu buru. Radi o mjestu gdje dječaci i djevojčice uče i kako da rukuju oružjem, i sve to po zamisli ratnih veterana iz Srbije i Rusije.

Ovaj dječak ima 11 godina, a u kamp je došao sa drugom, na prijedlog oca. Kaže da odlično govori engleski i da je odličan đak. Koliko ga sve ovo zanima, svjedoči i to da bi, po sopstvenom priznanju, “volio bi da bude programer, putuje po svijetu, posjeti London, Njujork i Los Anđeles”.

Vojni veterani učesnike obučavaju, da pucaju iz pištolja i puške i kako da prepoznaju eksplozivne naprave. Za to se koriste vjerne replike oružja i vazdušne puške, a umjesto eksploziva instruktori koriste petarde.

“Ne spremamo ih za rat već za odbranu.”

NIN navodi da je organizator ove, u najmanju ruku neobične obuke Savez vojnih veterana Srbije, čiji je predsjednik Željko Vukelić. On je ujedno i predsjednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Ratovao je u Hrvatskoj.

Obuka se izvodi na sličan način kao u takvim kampovima u Rusiji. Sprovode je, između ostalih, i ruski veterani iz udruženja “E.N.O.T. korpus”. U njihovim kampovima u aprilu i septembru 2017. i aprilu 2018. bili su mladi iz Srbije koje je vodio Vukelić.

On navodi da se osim vojne obuke, borilačkih vještina i fizičkih vježbi, polaznici kampa uče prvu medicinsku pomoć, protivpožarnu zaštitu i alpinizam, a da su večernji sati rezervisani za “patriotska predavanja iz istorije o srpskim ratovima i srpsko-ruskim odnosima, kao i za gledanje ratnih filmova…”.

Na zahtjev NIN-a da kaže za koji se rat djeca spremaju, Vukelić odgovara:

“Ne spremamo ih za rat već za odbranu. I ministar Aleksandar Vulin govorio je o potrebi za predvojničkom obukom”.

Na pitanje otkud saradnja sa Rusima i da li se radi o ruskoj propagandi, Vukelić odgovara:

“Neka dođu ovdje svi oni koji misle da je propaganda. Mi smo ovdje dobrovoljno, niko nas ne primorava”.

Psiholog Marina Paunović je objasnila da bi vojni rok za neke muškarce mogao da bude proces sazrijevanja. Smatra da se u kampu na Zlatiboru obučavaju djeca i da to može da predstavlja potencijanu bombu u međuljudskim odnosima.

– Djeca nemaju svijest o rizicima i posljedicama. Učiti ih da u organizovanim kampovima koriste oružje i pojačavati im osjećaj patriotizma u specijalizovanom kampu može biti posebno provokativo i okidajuće u smislu da normalno postane “dozvoljavanje igre sa životom”, kao i korištenja oružja onda kada za to nije mjesto, niti vrijeme.

Robert Prosinečki

PROSINEČKI UVODI REVOLUCIJU Zmajevi će igrati u novoj formaciji, objavljena prva postava!

Saša Popović ne meti zloglasne bande “Pink Panteri”?! U sve je upetljan sin omiljenog policajca Slobodana Miloševića