in

WHO upozorava: Još nije gotovo, broj zaraženih koronavirusom ponovo raste!

“Nije gotovo. Bit će gotovo tek kad nigdje na svijetu ne bude virusa.”

Neke države imaju “blagi porast” broja zaraženih dok se ublažava karantena pa se stanovništvo mora zaštititi od koronavirusa, a vlasti nastaviti testiranja, rekla je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Epicentar pandemije trenutno je u zemljama Srednje, Južne i Sjeverne Amerike, posebno Sjedinjenim Državama, rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris.

“Blagi porast (u broju zaraženih), da, vidjeli smo u državama širom svijeta – ne govorim posebno o Europi – kad se ublažava karantena, kad se mjere fizičke udaljenosti ublažavaju, ljudi to ponekad protumače kao ‘dobro, gotovo je'”, rekla je Harris na brifingu u Ženevi.

“Nije gotovo. Bit će gotovo tek kad nigdje na svijetu ne bude virusa”, rekla je.

Harris je referirajući se na proteste zbog ubistva Georgea Floyda u SAD-u prije 10 dana rekla da protestanti moraju poduzeti mjere opreza.

“Vidjeli smo mnogo emocija ovu sedmicu. Vidjeli smo ljude koji su osjećali potrebu da budu vani i da izraze svoje osjećaje”, dodala je. “Molimo ih da zapamte da još uvijek štite sebe i druge.”

Kako bi izbjegli zarazu, WHO savjetuje ljudima da i dalje održavaju fizičku distancu od najmanje jednog metra, često peru ruke te ne diraju usta, nos i oči, rekla je Harris.

Igrala se… Sedmogodišnja djevojčica “crtala” po autima u komšiluku pa napravila štetu od 30.000 €

Budimo humani, oni nas sada trebaju: Pomozimo mališanima koji su ostali bez majke