in ,

ZABRINJAVAJUĆE INFORMACIJE Šta su to napravila braća Ćulum?

Braća Armin i Nermin Ćulum, uhapšena prije dva dana u Sanskom Mostu po nalogu MUP-a RS zbog ubistva banjalučkog biznismena Slaviše Krunića, a potom oslobođena, zvanično su proglašena nacionalnom prijetnjom u BiH, još u martu prošle godine.

Tada je Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo Zajedničkoj komisiji Parlamenta BiH za odbranu i sigurnost informaciju sa spiskom. Među organizacijama i pojedincima koji se u BiH smatraju opasnim našla su se i imena braće Ćulum, za koje je navedeno da su na čelu bajkerske organizacije “United Tribuns”.
Javnost nikad nije upoznata s detaljima te informacije niti je li ona rezultirala nekim mjerama, jer je dokument nosio oznaku „tajno“.

„United Tribuns“ 2004. je u Njemačkoj osnovao bh. bokser Armin Ćulum zvani Boki, koji je za svoju organizaciju u medijskim istupima tvrdio da je zajednica ili bratstvo bodibildera, poznavalaca borilačkih vještina i izbacivača i da nemaju ništa s kriminalom.

No, njemačka policija tvrdi suprotno i proglasila je tu organizaciju mafijaškom i trećom po opasnosti u Evropi. Ćulumi su u Njemačkoj živjeli prije desetak godina, pa su pobjegli jer je protiv njih otvorena istraga zbog prostitucije, utaje poreza i drugih kriminalnih djela. Za Arminom je Njemačka izdala i međunarodni nalog za hapšenje, ali on nikad nije realiziran.

Naš izvor iz policije Unsko-sanskog kantona kaže da su braća Ćulum gospodari svih kriminalnih radnji na području USK i da upravo iz grada na Sani dirigiraju najopasnijim kriminalnim akcijama u Evropi.

– Oni ne smiju izaći iz BiH zato što im prijeti hapšenje. Ali, ovdje su očigledno dobro zaštićeni. Iako je posljednjih godina bilo više policijskih akcija u kojima su pretresani njihovi objekti u Sanskom Mostu, nikad nisu pronađeni nikakvi dokazi o njihovom djelovanju. Nikad nije pojašnjeno zbog čega su oni prijetnja po nacionalnu sigurnost BiH i kako se kao takvi mogu baviti raznim poslovima i živjeti na visokoj nozi – kaže naš sagovornik uz napomenu da su braća Ćulum „strah i trepet“ u Sanskom Mostu.

Prema njegovim riječima, u utorak su iz Policijske uprave Sanski Most, na zahtjev MUP-a RS da Ćulumi budu uhapšeni, prvobitno to odbijali, odnosno tražili su za njihovo hapšenje podršku Specijalne jedinice MUP-a USK, koju u konačnici nisu dobili.

– Javna je tajna da neki policajci s Ćulumima piju kafu u Sanskom Mostu, pa kada je došlo do situacije da ih hapse, onda to za njih nije bilo baš jednostavno – tvrdi naš sagovornik.
Njemački mediji godinama pišu o Arminu Ćulumu zvanom Boki i njegovom bratu Nerminu i stalno ukazuju na to kakvu opasnost oni predstavljaju, a ipak slobodno žive u BiH.

Na internetu su dostupni brojni tekstovi i TV prilozi u kojima se navodi da je za Arminom Ćulumom u Njemačkoj raspisan i međunarodni nalog za hapšenje.

Njemački mediji prenijeli su i informaciju da je od nadležnih službi u toj zemlji navodno iz BiH traženo 70.000 eura da Armin Ćulum bude uhapšen. Čak su i pojedini njemački inspektori javno potvrdili da su do njih stigle takve informacije, a istakli su i da bh. policija i pravosuđe nisu pokazali interes za saradnju u ovom slučaju.

Kuća Armina Ćuluma u Sanskom Mostu pretresena je i u okviru međunarodne policijske akcije “Ezel” provedene na području BiH, Austrije i Njemačke krajem 2014. godine. Tada je saopćeno da je zadat težak udarac organiziranoj kriminalnoj grupi koja se bavila trgovinom ljudima i prostitucijom. No, naš izvor tvrdi da Ćulumi nisu ni okrznuti tom akcijom, jer SIPA, koja je pretresala njihove objekte, nije pronašla ništa sumnjivo.
Izvještaji o braći Ćulum u njemačkim medijima, u kojima svjedoče i policijski inspektori, ravni su scenariju u filmova o kriminalcima. Novinari njemačkog „Bilda“ čak su prije nekoliko godina dolazili u Sanski Most i razgovarali s braćom Ćulum.

Taj list svojevremeno je objavio i fotografiju za koju je tvrdio da je nastala u jednom noćnom klubu u BiH. Na njoj su, osim braće Ćulum, bili i članovi bande „Hells Angels“, koja je do tada bila suprotstavljeni klan „United Tribunsu“, i baš na Sani su se izmirili.

Pokušali smo jučer kontaktirati nadležne u Ministarstvu sigurnosti BiH i MUP-u USK kako bismo dobili informacije o tome šta je urađeno nakon što je utvrđeno da su Ćulumi prijetnja po nacionalnu sigurnost i jesu li oni pod nadzorom policije. Dragan Mektić, ministar sigurnosti, i Mujo Koričić, komesar policije USK, nisu bili dostupni za komentar.

(Dnevni avaz)

ZAŠTO SE SRBIJA OPASNO NAORUŽAVA? Sve je otkriveno, Vučić najavljuje da je ovo samo početak…

Ko se boji Kine?