in

ZAŠTITA OD KORONE KOŠTA: Epidemija otežala poslovanje, higijenske mjere dodatni trošak!

Epidemiološka situacija sa virusom korona otežava poslovanje mnogim preduzećima, a kako dodatni trošak sada imaju i izdatke za sredstva neophodna za poštovanje epidemioloških mjera.

Ilustracija

Firme su dužne da radnicima obezbjede maske, rukavice, neke obezbjeđuju i gorivo za privatni prijevoz, dezinfekciju radnog prostora…a sve to košta.

Prema podacima članica Udruženja za privatno obezbjeđenje i ostale uslužne djelatnosti PKS firme u Srbiji koje se bave dezinfekcijom prostora rade dezinfekciju po m3 prostora, a prskanje se vrši do visine od 2,4 metra jer do te visine može da djeluje sredstvo.

Preporuka je da se prostor dezinfikuje minimum jednom do dva puta nedjeljno, a cijena po kojoj se radi dezinfekcija prostora je oko 35 dinara po kubnom metru.

Vlasnik firme za proizvodnju čarapa ”Panon” u Vrčinu, u Srbiji , Milan Vukašinović, kaže da ova firma koja posluje 27 godina bilježi pad proizvodnje i za 10 do 15 odsto zbog smanjene prodaje i povećanja proizvodnih troškova, ne drastično, kao i izdvajanja za zaštitna sredstva.

“Troškovi na dnevnom nivou su kao da imamo još jednog zaposlenog”, kaže Vukašinović za Tanjug i dodaje da zapošljavaju 24 radnika i ističe da je firma iskoristila pomoć države od tri minimalca, i napominje da bez toga ne bi mogli da nastave da posluju istim kapacitetom.

”Nismo osjetili drastičan, ali ipak bilježimo pad u potražnji. Kada smo bili u vanrednom stanju, prodaja se drastično smanjila, imamo online prodaju, ali to ne može da zamjeni klasičnu”, kaže Vukašinović.

Ilustracija

Ističe da nijedan zaposleni nije bio zaražen korona virusom, ali da je trenutno jedan radnik u samoizolaciji jer je bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

Firma ”Panon” proizvodi čarape za decu i odrasle, a izvoze u Dansku, Veliku Britaniju i zemlje regiona.

I firma Medifarm plast iz Pančeva koja se već više od dvije decenije bavi proizvodnjom medicinsko-farmaceutske ambalaže i snabdjeva apoteke, susreće se sa sličnim problemima.

Kako kaže njen vlasnik Miodrag Grba, organizovanje rada u novonastalim okonostima zahtjeva mjesečno izdvajanje u visini jedne plate .

Toliko po njegovoj računici mjesečno košta dezinfikovanje radionica, nabavka maski i rukavice za zaposlene, gorivo za njihov dolazak na posao sopstvenim prevozom zbog rizika u gradskom prevozu…

Prema podacima članica Udruženja za privatno obezbjeđenje i ostale uslužne djelatnosti PKS firme koje se bave dezinfekcijom prostora rade dezinfekciju po m3 prostora, a prskanje se vrši do visine od 2,4 metra jer do te visine može da djeluje sredstvo.

Ističe da u radionici imaju dovoljno prostora da zaposleni mogu da drže propisani razmak kako eventualno ne bi došlo do širenja virusa i kaže da su zaposlili nedavno još dva nova radnika pa ih sada ima devetoro.

Grba dodaje da je teško naći radnike, i da tokom ljetnjih mjeseci neće biti lako organizovati proizvodnju zbog godišnjih odmora, ali je svjestan da nisu bili ugroženi kao neki drugi sektori, jer su imajući u vidu sve okolnosti imali veću potražnju tokom krize.

Ilustracija

“Mi bi voljeli da radimo ovako kad je normalno, ne samo kad je vanredna situacija”, kaže Grba.

Navodi da je od velike pomoći u ovako teškoj situaciji bila pomoć države u isplati tri minimalca.

Prije nedjelju dana isplaćen je treći posljednji, a Grba kaže da u narednom periodu neće biti lako, ali da veruje da će se snaći i izboriti sa teškom situacijom.

Promijenite ishranu i savladajte umor: Ovako vitamini i minerali pomažu da pucate od energije! Ima ih u ovim namirnicama!

Hrvati iz BiH: Mi smijemo na more u Hrvatsku, ali ako naš komšija ne može, e pa nećemo ni mi!